De regeringsleiders van de Afrikaanse Unie in Addis Abeba AFP
NOS Nieuws Buitenland

Afrikaanse Unie verwelkomt nieuwe lidstaat Marokko

Marokko is sinds vandaag officieel lid van de Afrikaanse Unie, een pan-Afrikaanse politieke unie. Tijdens de jaarlijkse top van de AU in Ethiopië stemde een overgrote meerderheid van de lidstaten voor de toelating van het koninkrijk. 

De Marokkaanse koning Mohammed, die zich het afgelopen jaar heeft ingespannen voor toetreding tot de unie, was zelf aanwezig bij de vergadering in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba. Marokko was het enig overgebleven land in Afrika dat buiten de AU viel. Het land oriënteert zich de laatste jaren nadrukkelijk op Afrika. 

Protest

In 1984 stapte Marokko uit de voorloper van de AU, de Organisatie van Afrikaanse Eenheid. Rabat protesteerde hiermee tegen de toetreding van de Westelijke Sahara tot de organisatie. 

Marokko lijfde deze voormalige Spaanse kolonie in 1975 in, maar een jaar later verklaarde de beweging Polisario de Westelijke Sahara toch onafhankelijk. Marokko bestuurt het grootste deel van de regio evenwel als een Marokkaanse provincie. De regering in Rabat doet veel moeite om deze koers in het buitenland uit te leggen.

Zelfbeschikkingsrecht

Tijdens de stemming in Addis Abeba protesteerde Polisario-leider Brahim Ghali tegen de Marokkaanse toetreding. Volgens Ghali onthoudt Marokko de bevolking van de Westelijke Sahara zijn recht op zelfbeschikking. 

Ook Zuid-Afrika en Algerije stemden tegen het Marokkaanse lidmaatschap. 

STER reclame