Droge voeten in toekomst door innovatieve dijkverzwaring Gouda

Gouda is begonnen met het verstevigen van de IJsseldijk. Dat is nodig omdat het water in de Hollandsche IJssel door de klimaatontwikkeling blijft stijgen en de dijk daardoor niet meer voldoet aan de veiligheidsnormen. Bij een te hoge waterstand kan een deel van de stad onder water komen te staan.

"Als doorgaat wat er allemaal voorspeld wordt, komen er zwaardere regenbuien en wordt het peil in de rivier hoger", zegt Marco Kastelein van het Hoogheemraadschap Rijnland.

Eb en vloed

"Hier bij Gouda heb je nog eb en vloed. Dus de gevolgen van vloed zijn in Gouda zichtbaar. Dat scheelt het wel een paar meter tussen laag en hoog water, dus dan moet die dijk behoorlijk sterk zijn."

"Daarom is het nodig om de dijk nu te versterken om ook in de toekomst bestand te zijn tegen nieuwe situaties en te zorgen dat mensen droge voeten houden."

Als er veel hoogwater tegen de dijk aandrukt, dan kan deze wegglijden en het land erachter overstromen. De dijk verhogen ligt dan ook voor de hand, maar dat zou te veel ruimte in beslag nemen in de nabijgelegen binnenstad. Ook het uitzicht zou verslechteren.

Daarom is gekozen voor een nieuwe oplossing om de dijk met 15 centimeter een klein beetje te verhogen en in de dijk een soort ankers te plaatsen die moeten voorkomen dat de dijk door de druk van het hoge water wegglijdt.

Bindmiddel

"Dat doen we met een bindmiddel dat in diepe sleuven in het midden van de dijk wordt gedaan. Dat vermengt met de grond en werkt dan eigenlijk als een soort beton", zegt Kastelein. "Daardoor wordt de dijk sterker, maar nemen we minder ruimte in en dat is bij de binnenstad van Gouda wel een punt."

Het is een nieuwe techniek die eerder is getest tijdens een proef, maar nog nooit in de praktijk is toegepast. Eind maart moet de dijkverzwaring zijn afgerond. Volgend jaar worden ook de twee sluizen in Gouda aangepast. Eerst volgt er nog een onderzoek naar de staat van de Keersluis en de Mallegatsluis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl