Wikipedia/ASTRON

Het Groninger sterrenkundig instituut ASTRON heeft de eerste beelden gepubliceerd die gemaakt zijn met de verbeterde radiotelescoop van Westerbork, meldt RTV Noord.

De telescoop heeft nieuwe radio-ontvangers gekregen die werken als een groothoeklens. Daarmee kunnen onderzoekers veertig keer meer zien dan voorheen. 

Dwerg-melkwegstelsel Leo T: één van de kleinste melkwegstelsels Wikipedia / ASTRON

Op een van de eerste gepubliceerde foto's is Leo T te zien: één van de kleinste melkwegstelsels. Het is nog een raadsel hoe zo'n klein stelsel heeft kunnen ontstaan. Onderzoekers hopen meer van dit soort kleine sterrenstelsels te vinden om daar antwoord op te krijgen. 

De vernieuwde telescoop zal worden gebruikt om meer van dit soort radiobeelden te maken. Daarmee brengen ze grote delen van het heelal in kaart, die nog niet eerder zo gedetailleerd zijn bestudeerd. Ook gaan onderzoekers verder met het zoeken naar nieuwe soorten melkwegstelsels en sterren. 

Uiteindelijk komt er een openbare database met beelden die beschikbaar zullen zijn voor astronomisch onderzoek door sterrenkundigen uit de hele wereld. 

STER reclame