NOS NieuwsAangepast

Film.nl: het antwoord van de filmindustrie op piraterij

Tik de naam van een film of serie in en je ziet in een oogopslag of en waar je die titel op een legale manier kunt kijken. Dat is de gedachte achter film.nl, een nieuwe website en app van de filmindustrie. Die industrie werkt al meer dan een jaar aan de website. Daarop staat het aanbod van allerlei bedrijven zoals Netflix, Videoland, Apple, van grote bioscopen en van winkels zoals de Mediamarkt en bol.com.

"We willen het makkelijk maken om het enorme aanbod dat er is te doorzoeken", zegt Jaap Bruijnen van branchevereniging NVPI. Volgens hem blijven veel mensen illegaal films en series kijken, terwijl er de laatste jaren veel legaal aanbod bij is gekomen. Omdat ze het legale aanbod niet kunnen vinden, downloaden ze daarom de films maar van piraterijwebsites.

In een inventarisatie van onderzoeksbureau Telecompaper zegt ruim een op de drie Nederlanders (anoniem) wel eens illegaal een film, serie, tv-programma, muziek of spel waarop copyright zit te downloaden. Een op de vier huishoudens heeft een abonnement op Netflix.

"Op film.nl kun je op termijn 15.000 tot 20.000 films en series terugvinden", aldus Bruijnen. "Daarmee hopen we een enorme tik uit te delen aan piraterij."

Fragment uit promospot

Er komen spotjes op tv met bekende acteurs zoals Rutger Hauer om de site te promoten. De slogan van de site wordt "kijk niet zo moeilijk".

In het buitenland zijn er al langer sites waar informatie over het legale aanbod wordt verzameld. Zo bestaat er in de Verenigde Staten de site Can I stream it?

De lancering van film.nl is diverse malen uitgesteld, omdat de site niet goed werkte. Volgens de NVPI zijn de problemen nu opgelost. Toch werkte de site deze ochtend niet goed. In de app stonden foutmeldingen en op de site werden soms geen zoekresultaten weergegeven. De NVPI zegt te onderzoeken wat het probleem was. "We hopen dat het door de vele bezoekers kwam, maar dat weten we niet", zegt Jaap Bruijnen van de branchevereniging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl