Spelersmakelaar Jansen: clubs zijn speelgoed aan het worden
Deze week ontving ADO Den Haag na maandenlange onzekerheid eindelijk de 2,5 miljoen euro, die eigenaar Wang Hui nog aan de club verschuldigd was. En meteen liet Wang zijn gezicht weer zien, in de Arena waar zijn club het opnam tegen Ajax.
"Het is natuurlijk van de gekke, dat deze situatie überhaupt is ontstaan", vindt Rob Jansen, zaakwaarnemer met hart voor de Haagse club. "Nu is het geld gestort, dat allang gestort had moeten zijn. Daardoor zijn rechtszaken ontstaan, problemen op de werkvloer, een elftal dat niet presteert. En nu moeten we allemaal blij zijn?"
Samen met onder anderen Dick Advocaat, Martin Jol en Kees Jansma zou Jansen ADO uit de problemen kunnen halen. "Dat hebben we geprobeerd, maar soms word je geblokkeerd. Het zou nog steeds kunnen, maar dan moet wel de gelegenheid er zijn. Met de gemeente samen".
Jansen ziet de toekomst van de Haagse club somber in, ook al is de 2,5 miljoen die nu het twistpunt was natuurlijk een schijntje vergeleken met de bedragen die tegenwoordig in het internationale voetbal rondgaan.
"Vergeleken met vorig jaar zijn er minder transacties, maar wel meer omzet. Dat komt vooral door de Chinese markt en de Premier League. Maar ook een club als Paris Saint-Germain heeft het afgelopen jaar een paar interessante transfers gedaan."
De vraag is, is dat erg? Jansen vindt van niet. "Het is een rare wereld, natuurlijk. Wordt er teveel betaald, ja. Maar het is ook een vrije markt. En dus gebeurt het."
Behalve ADO Den Haag kreeg ook Roda JC deze week een financiële injectie uit exotische hoek. De Zwitserse zakenman Aleksej Korotajev maakte een miljoen over naar Kerkrade. Ook Vitesse is al jaren afhankelijk van een Russische geldschieter.
"Het is niet allemaal nee of ja", oordeelt Jansen. "De vraag is wat de insteek is. Is het speelgoed, waarbij ze zelf alles willen doen omdat ze het leuk vinden? Zien ze het als handelshuis? Of zit er een beleid achter waarmee ja naar de top kan? Je kunt niet zeggen dat Chelsea niet in de top speelt. Je kunt niet zeggen dat City niet vooruit is gegaan."
Ook zijn clubs steeds vaker afhankelijk van een makelaar. Dat is niet bij voorbaat verkeerd, vindt Jansen. "We hebben het over volwassen mensen, die met elkaar werken. Ze hebben wat aan elkaar. Als het uit de hand loopt, moet de club ingrijpen. Het zijn geen kleine kinderen."
Een begrijpelijk standpunt voor een man die zijn brood verdient als zaakwaarnemer. Maar die positie brengt hem ook wel eens in een spagaat. Zo was hij ten tijde van de Cruijff-revolutie bij Ajax belangenbehartiger van Edwin van der Sar en Marc Overmars, maar ook van de opgestapte Wim Jonk.
Kampen die op enig moment recht tegenover elkaar staan. "En Danny Blind, moet je nagaan", voegt Jansen toe. "Dan ben ik als een vader die van al zijn kinderen houdt, maar wel grote problemen heeft in zijn gezin."