Minister Kamp: "Deze mooie cijfers bevestigen dat Nederland aantrekkelijk is."
NOS NieuwsAangepast

Ruim 11.000 nieuwe banen dankzij buitenlandse bedrijven

Zo'n 350 buitenlandse bedrijven - waaronder Oracle en Danone - hebben afgelopen jaar 11.398 nieuwe banen geschapen in Nederland. Samen waren deze bedrijven goed voor 1,74 miljard euro aan investeringen in onze economie.

Dat heeft het ministerie van Economische Zaken (EZ) vanochtend gemeld. Volgens minister Kamp van EZ bevestigen deze cijfers dat Nederland aantrekkelijk is voor bedrijven uit het buitenland. "Onze bevolking is hoogopgeleid, we hebben een uitstekende logistiek en infrastructuur en onze digitale voorzieningen behoren tot de wereldtop. We hebben het internationaal bedrijfsleven veel te bieden."

Dat blijkt volgens hem ook uit de meer dan 900.000 arbeidsplaatsen die in ons land afkomstig zijn van buitenlandse bedrijven.

Het aantal nieuwe banen in ons land dankzij buitenlandse concerns vertoont een stijgende lijn. In 2015 en 2014 lag het aantal nieuwe jobs op respectievelijk 9300 en 6300.

Japan

De meeste 'buitenlandse' banen zijn, net als vorig jaar, gecreëerd door bedrijven uit de Verenigde Staten; afgelopen jaar ging het om ruim 4000 banen. Na Amerika volgen Groot-Brittannië, China, Japan en Frankrijk.

De meeste banen kwamen er bij in de ict-sector, gevolgd door de sectoren life sciences en gezondheid, transport en logistiek en agri-food.

Babyvoeding

Zo maakte Oracle afgelopen jaar bekend dat het bedrijf in Amsterdam een servicecentrum voor cloud-diensten opent. Danone bouwt een nieuwe fabriek in Cuijk voor babyvoeding, de Britse witgoed-winkelketen AO World is gestart met de distributie vanuit Utrecht en de Indiase rijstproducent LT Foods gaat op de Rotterdamse Maasvlakte zilvervliesrijst bewerken en distribueren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl