De tafel van Studio Voetbal van zondag 29 januari
NOS VoetbalAangepast

'Roda verkoopt zijn ziel aan Zwitserse zakenman'

Aleksej Korotajev zorgt voor gefronste wenkbrauwen bij de gasten aan tafel bij Studio Voetbal. De Zwitserse zakenman is sinds deze week aandeelhouder van Roda JC, tot ongenoegen van de analisten.

"Je verkoopt je ziel", stelt Ron Jans, oud-speler van de Limburgers en huidig trainer van PEC Zwolle. "Ik zal niet zeggen dat je dat aan de duivel doet, maar je bent je club kwijt."

"Dit is een bloedlinke situatie", schetst NOS-commentator Arno Vermeulen. "Het zou toch wel heel prettig zijn als we kunnen voorkomen dat over een paar jaar driekwart van de eredivisieclubs in handen is van buitenlandse investeerders die na paar jaar klaar zijn met hun speeltje, het in een hoek flikkeren en dat dan de club failliet is."

'Roda verkoopt haar ziel en is de club kwijt'

Korotajev heeft een minderheidsaandeel in Roda en heeft inmiddels al geld overgemaakt naar Kerkrade. Het gaat om minstens een miljoen euro, waar de club inmiddels flink gebruikt van heeft gemaakt. Prompt kwamen er drie nieuwe spelers richting het zuiden.

Dat zorgt voor gefronste wenkbrauwen bij Jans: "Dan heb je structureel wel heel goed gescout, denk ik", spreekt hij cynisch.

Problemen ADO nog niet weg, Jansma hoopt op beleid van Zheng

Een club waar ze bekend zijn met een machtige buitenlander is ADO Den Haag. De miljoenen vanuit China kwamen deze week dan eindelijk deze kant op. Wang Hui heeft de 2,5 miljoen waar de Haagse club recht op had, betaald.

Problemen ADO nog niet weg

Goed nieuws, maar de vlag kan nog niet uit, vertelt Kees Jansma, van jongsaf supporter van de club en insider in het Haagse voetbalgebeuren. "De problemen zijn natuurlijk niet weg. Nu moet er beleid komen en ik heb begrepen dat het ook gaat gebeuren."

Dat zou dan moeten komen van een andere Chinees, meneer Winston Zheng. Hij staat met zijn bedrijf boven het bedrijf van Wang. "Ik heb geen hekel aan Wang, maar ik hoop dat er via Zheng nu beleid komt. Hij is nieuw en fris", aldus Jansma.

'Laat die goal toch aan Basacikoglu!'

Tussen alle bestuurlijke zaken door werd er dit weekend uiteraard ook gewoon gevoetbald op de Nederlandse velden. Speelronde 20 en net als vorige week won de (traditionele) topdrie haar duels. Feyenoord deed dat met de meeste goals, door NEC met 4-0 terug naar Nijmegen te sturen.

Goaltjesdief Jørgensen

Topscorer Nicolai Jørgensen maakte er twee. Maar zijn laatste zetje bij de 4-0 was overbodig. Als hij de bal niet had geraakt was de kopbal van Bilal Basacikoglu ook in het doel verdwenen. Geen chique actie, vindt voormalig linksbuiten Jans. "Basaçikoglu heeft nog niet gescoord, laat die goal dan aan hem!"

Pierre van Hooijdonk, die in 2002 bij Feyenoord topscorer in de eredivisie werd met 24 goals, weet hoe het werkt in het hoofd van een spits. "Toch denk ik dat ik hem had laten lopen. Gewoon omdat het echt een goal is van iemand anders, dat voelt dan toch niet fijn. Ook al heb je nummer negen op je rug."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl