Trainer Yannis Anastasiou windt zich op voor de bank van Roda JC
NOS VoetbalAangepast

Hekkensluiter Roda: waar blijven de doelpunten?

Nog nooit hebben fans van Roda JC zo weinig treffers te vieren gehad als dit seizoen. Acht tot nu toe... In negentien duels. In de ruim zestigjarige geschiedenis van de eredivisie is er slechts één ploeg geweest die het slechter deed.

De ploeg die Roda van het negatieve record afhoudt, is Excelsior in het seizoen 1972/1973. Vijf goals slechts na negentien duels. Toevallig is Excelsior ook de enige ploeg waarvan Roda JC dit seizoen wist te winnen.

Saillant detail: de clubtopscorer is geen spits maar een middenvelder. Adil Auassar is na negentien wedstrijden goed voor een kwart van de totale Roda-productie: twee goals. En dat terwijl de Limburgse ploeg wordt geleid door een oud-spits.

Tot overmaat van ramp, maar niet geheel verrassend, bivakkeert de club uit Kerkrade sinds zondag ook nog eens op de laatste plaats in de eredivisie.

Minst productieve ploegen in historie eredivisie na 19 duels

Excelsior1972/19735
Roda JC2016/20178
FC Volendam1971/91728
Adil Auassar is clubtopscorer bij Roda JC met twee treffers

Die oud-spits, Yannis Anastasiou, koos al vrij snel na zijn aantreden voor een extreem verdedigende tactiek. Bij gebrek aan beter spelersmateriaal trekt Roda JC wekelijks een muur op waar de Amerikaanse president Donald Trump jaloers op zou zijn.

Niet geheel zonder resultaat, want Roda speelde al tien keer gelijk, het vaakst van alle eredivisionisten. Maar zeges bleven en blijven uit. Hoogtepunten voor de Limburgse club tot nu toe waren de duels bij Ajax en Sparta, waarin Roda liefst twee keer tot scoren kwam.

Yannis Anastasiou op het trainingsveld

Negatief clubrecord: 31 goals

"Dit is het materiaal wat wij hebben. De jongens doen gewoon hun best", probeerde Anastasiou de improductiviteit vorige week te verklaren na het vijfde duel op rij zonder treffer. Wil Roda JC geen negatief clubrecord vestigen na 34 duels, dan dient het elftal nog zeker 23 keer het net te vinden in de resterende vijftien wedstrijden.

Mogelijk biedt de nieuwe investeerder uit Zwitserland uitkomst. De eerste versterkingen hebben zich al in Kerkrade gemeld, al zijn Beni Badibanga, Ognjen Gnjatic en Stefan Savic zaterdagavond tegen Excelsior nog niet inzetbaar.

Duels Roda JC tot nu toe

Doelpuntenmakers Roda JC
Roda JCHeracles Almelo1-1Auassar
AjaxRoda JC2-2Auassar, Van Hyfte
Roda JCVitesse0-1
Willem IIRoda JC0-0
Go Ahead EaglesRoda JC2-0
Roda JCsc Heerenveen0-3
FeyenoordRoda JC5-0
Roda JCNEC0-1
ExcelsiorRoda JC0-1Boysen
Roda JCADO Den Haag1-1Paulissen
FC TwenteRoda JC0-0
PEC ZwolleRoda JC0-0
Roda JCAZ1-1Ajagun
Sparta Roda JC2-2Kum, Mytides
Roda JCPSV0-0
FC GroningenRoda JC2-0
Roda JCFC Utrecht0-0
Roda JCFeyenoord0-2
NECRoda JC2-0

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl