RTV Oost / Dumpert
NOS NieuwsAangepast

Zelfmoord na vertoning bewakingsbeelden in opsporingsprogramma

In Oldenzaal heeft een 68-jarige vrouw zelfmoord gepleegd nadat het opsporingsprogramma Onder de Loep van RTV Oost beelden had vertoond waarop te zien is dat zij in een winkel van Xenos een portemonnee meeneemt. De portemonnee was van een 78-jarige vrouw die hem na het afrekenen vergat mee te nemen.

Nadat de beelden bij RTV Oost waren vertoond, meldde de vrouw zich bij de politie. Hoewel de beelden hierna niet meer bij de zender te zien waren, staan ze nog wel op de website Dumpert, waar ze meer dan 400.000 keer zijn bekeken. Op Dumpert leidde het tot heftige reacties.

De vrouw heeft een dag nadat de video is vertoond zelfmoord gepleegd. Niet bekend is of de beelden de reden waren, of dat er (ook) andere zaken speelden.

Herkenbare beelden

De familie van de vrouw heeft het Openbaar Ministerie (OM) gevraagd om na te denken over de criteria voor het vertonen van herkenbare beelden. Ernst Pols van het OM zegt tegen het AD dat dit de eerste zelfdoding zou zijn die mogelijk een relatie heeft met een opsporingsprogramma en de internetreacties hierop.

Hij was niet betrokken bij het besluit om de beelden uit te zenden, maar gelooft dat de afweging juist is gemaakt. Hij zegt dat bij winkeldiefstallen de discussie "heel intens en stevig" wordt gevoerd. Privacy speelt volgens hem een belangrijke rol. Pols noemt de diefstal "niet bepaald de moord op John F. Kennedy".

De krant heeft ook gesproken met de persofficier van Justitie in Almelo die verklaart dat het OM achter het besluit staat om de beelden uit te zenden. Volgens het OM waren er geen andere aanknopingspunten meer om de diefstal op te lossen. Op niet-vertoonde beelden zou volgens de persofficier te zien zijn dat de vrouw "meerdere kansen heeft gehad om tot inkeer te komen".

Het OM in Arnhem zegt tegen de NOS dat de familie van de vrouw uit de publiciteit wil blijven en het betreurt dat de zelfmoord in de media is terechtgekomen. Naast het al afgeronde standaardonderzoek doet het OM geen aanvullend onderzoek.

Reactie Dumpert

De Telegraaf Media Groep (TMG), eigenaar van Dumpert, spreekt in een reactie van een zeer betreurenswaardige zaak. Volgens TMG is het niet zeker of er een verband is tussen de zelfmoord en de video.

Volgens TMG heeft het verwijderen van een filmpje niet veel zin "omdat eenmaal vrijgegeven beelden - zo weten we - niet meer van internet zullen verdwijnen". Gevraagd om de afwegingen bij het plaatsen van beelden, wordt verwezen naar de huisregels van Dumpert.

Verband

Directeur Marcel Oude Wesselink van RTV Oost wil geen uitspraken doen over een mogelijk verband tussen de zelfmoord en de uitzending van Onder de Loep. "Het is voor mij wel een reden om als omroep nog eens met het OM om de tafel te gaan zitten", zegt hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl