Ghelamco

De Belgische hoofdstad Brussel dreigt geen speelstad te zijn bij het EK van 2020. De bouw van een nieuw nationaal stadion in Brussel loopt vast op juridische procedures. UEFA wil er drie groepswedstrijden en een achtste finale laten spelen, maar dan moet er wel een nieuw stadion komen.

Het nieuwe Eurostadion moet het oude, te kleine Koning Boudewijnstadion vervangen. De stad wil het nieuwe gebouw vlak naast het Koning Boudewijnstadion aanleggen, op een groot parkeerterrein.

Dat parkeerterrein ligt niet op Brussels grondgebied, maar in Vlaanderen. Vlaamse politici keren zich tegen het stadion. Met name de Vlaamse gemeente Grimbergen ligt dwars. Het stadion komt op Grimbergs grondgebied.

Onderhandelingen voor Belgisch stadion EK Voetbal muurvast

Grimbergen en omliggende Vlaamse gemeenten vrezen dat het nieuwe stadion veel verkeersdruk met zich meebrengt. Gisteravond besloot de gemeente Grimbergen daarom een buurtweg die over de bouwsite loopt, in stand te houden. Daardoor kan er voorlopig niet gebouwd worden.

Bewoners hebben honderden bezwaarschriften ingediend tegen de bouwaanvraag. De aanleg van het nieuwe stadion had deze zomer moeten beginnen, maar dat is volgens projectontwikkelaar Ghelamco onmogelijk geworden.

Taalstrijd om een voetbalstadion

Een oud, binnenlands dilemma speelt een rol in de problematiek. Vlamingen in de randgemeenten keren zich tegen de oprukkende - voornamelijk Franstalige - hoofdstad Brussel. "De bouw komt neer op een annexatie van dit stuk Vlaanderen door Brussel", zegt Jean-Paul Windelen van de Vlaams-nationalistische regeringspartij N-VA.

"Brussel heeft zijn voorwaarden opgelegd aan de bouw van het stadion. Ze willen er Brussel promoten. Het Nederlands zal niet de voertaal zijn. Wij willen vermijden dat de rand rond Brussel verfranst en verbrusselt."

Artist impression van het toekomstige Eurostadion Ghelamco

Politici uit de hoofdstad noemen die opstelling 'kortzichtig en kleingeestig'. Vlaanderen gunt de hoofdstad geen nieuw nationaal stadion, vermoedt Brussels minister van financiën Guy Vanhengel, drijvende kracht achter het project. "De Vlaams-nationalisten willen Brussel een hak zetten. In hun streven naar onafhankelijkheid komt hen dat goed uit."

Volgens Vanhengel is er geen enkel ander stadion in België geschikt en is het aanpassen van het honderd jaar oude Koning Boudewijnstadion onmogelijk.

STER reclame