NOS Nieuws

Ophokplicht blijft voorlopig nog van kracht

Hoewel er bij pluimveehouders in Nederland sinds 25 december geen uitbraak van vogelgriep meer is geweest, blijft de ophokplicht nog even van kracht. Dat is volgens staatssecretaris Van Dam nodig omdat de situatie in Europa onrustig is.

In verschillende Europese landen zijn onlangs nieuwe uitbraken geweest bij pluimveebedrijven, ook in landen dicht bij Nederland: Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Er is in januari nog wel vogelgriep geconstateerd bij hobbyhouders in Bemmel (Gelderland) en Medemblik (Noord-Holland). Ook zijn er nog met vogelgriep besmette wilde vogels gevonden.

Daarom is besloten om de ophokplicht nog even aan te houden. Het pluimvee wordt nu elf weken binnengehouden.

Vrije-uitloopeieren

Van Dam zegt dat Nederland in EU-verband naar een oplossing zoekt voor het probleem dat boeren hun eieren niet meer als vrije-uitloopeieren mogen verkopen, als de kippen langer dan twaalf weken zijn opgehokt. Ze worden dan aangemerkt als scharrelkippen, en die eieren leveren minder geld op.

Hij zegt dat dit probleem ook speelt in andere door vogelgriep getroffen landen. Volgens hem is inmiddels duidelijk geworden dat de Europese Commissie op korte termijn geen oplossing heeft voor dit probleem. Er wordt nu gezocht naar een regeling voor de lange termijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl