Oud-VW-topman Martin Winterkorn toen hij zijn aftreden aankondigde in september 2015
NOS NieuwsAangepast

'Oud-Volkswagentopman wist van dieselgate'

Justitie in Duitsland zet het strafrechtelijk onderzoek naar oud-Volkswagentopman Martin Winterkorn wegens fraude door. Dat heeft het openbaar ministerie in Braunschweig gemeld. Winterkorn was topman van Volkswagen in de periode dat 11 miljoen dieselauto's werden uitgerust met sjoemelsoftware om de auto's schoner te laten lijken dan ze zijn.

Volgens het OM wist Winterkorn al veel eerder van het schandaal dan hij heeft toegegeven. Hem hangt een maximale gevangenisstraf van 10 jaar boven het hoofd.

Het OM heeft deze week op 28 locaties invallen gedaan om meer bewijs te vinden in deze zaak. Het gaat vooral om kantoren van Volkswagen in Wolfsburg en omgeving. Ook zijn er invallen geweest bij een reeks medewerkers van Volkswagen. Wat er gevonden is, wil justitie in het kader van het onderzoek niet zeggen.

37 verdachten

Op basis van het materiaal wat in beslag is genomen, is het totaal aantal verdachten in de dieselgate-zaak nu opgelopen van 21 tot 37. Het gaat om managers en technici op verschillende niveaus.

Tegen Winterkorn liep ook al een onderzoek omdat hij de financiële markten mogelijk te laat heeft geïnformeerd over dieselgate. Daardoor hebben beleggers schade opgelopen. Het aandeel stortte na bekendmaking van het schandaal met 25 procent in. De koers is nog steeds niet terug op het niveau van voor dieselgate.

Volkswagen moest in september 2015 onder druk van de Amerikaanse milieuautoriteit toegeven dat het rommelde bij de toelatingstests van auto's. Door speciale software waren de auto's tijdens de test schoner dan in de praktijk. Sommige modellen stootten tot 20 keer meer stikstofoxide uit dan toegestaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl