ANP

Het gebruik van de app Pokémon Go neemt in Nederland snel af. Op basis van een enquête onder 1500 mensen stelt onderzoeksbureau Telecompaper dat tussen september en december 2016 een half miljoen gebruikers besloten het spelletje van hun telefoon te verwijderen.

Stond de applicatie in september nog op 1,8 miljoen telefoons geïnstalleerd, vorige maand was het spel op 1,2 miljoen telefoons te vinden. Telecompaper ondervroeg mensen in de leeftijd 12 tot en met 80 jaar. Onder 40-plussers bleek maar 5 procent het spel te gebruiken. Dat bevestigde opnieuw dat Pokémon Go vooral onder jongeren en jongvolwassenen enorm populair was. 

Hype is over 

Het spel werd met name buiten gespeeld. Doordat het in september kouder werd, gingen waarschijnlijk minder mensen het spel spelen. Daarnaast begonnen in september de scholen weer, waardoor jongeren minder tijd hebben.

Tegelijkertijd denkt analist Sanne de Bruyckere niet dat de app aankomende zomer weer op grote schaal zal worden gespeeld. "De hype is over en ik verwacht niet dat die nog terugkomt."

Dat neemt niet weg dat de app nog altijd onder die 1,2 miljoen gebruikers enorm populair is. "De speeltijd daalde weliswaar van 81 naar 71 minuten per week, maar dat is nog altijd enorm veel. Wordfeud wordt 49 minuten per week gespeeld en Candy Crush 47 minuten." 

Impact

Pokémon Go zal de geschiedenis ingaan als de app die Nederland en veel andere landen een zomer lang op zijn kop zette. Opeens stonden overal op straat groepjes mensen die naar hun telefoon staarden. Er is geen ander smartphone-spel dat zo'n maatschappelijke impact had.

STER reclame