Een chimpansee uit Burgers' Zoo
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS NieuwsAangepast

Arnhemse chimpansee na 15 jaar weer vruchtbaar gemaakt

Een mannetjes chimpansee uit Burgers' Zoo in Arnhem wordt geopereerd om snel weer vruchtbaar te zijn.

Bij het 41-jarige dier wordt een sterilisatie uit augustus 2002 ongedaan gemaakt. Destijds was niet duidelijk tot welke 'ondersoort' de chimpansee behoorde. Om een genetisch gezonde dierentuinpopulatie te behouden, werd hij gesteriliseerd.

Fons onder het mes

Inmiddels is de techniek om soorten en ondersoorten vast te stellen, sterk verbeterd. Een Deense dierenarts heeft de afgelopen jaren samen met een deskundige van Burgers' Zoo het dna in kaart gebracht van alle ongeveer 750 chimpansees in Europese dierentuinen. Uit die inventarisatie bleek dat de bewuste chimpansee in Arnhem behoort tot de zogenoemde Westelijke ondersoort.

De Westelijke ondersoort is bedreigd. Dat betekent volgens Omroep Gelderland dat nageslacht zeer gewenst is. Urologen van ziekenhuis Rijnstate in Arnhem en een dierenarts van Burgers' Zoo zullen de sterilisatie vandaag ongedaan maken.

Overigens zijn in het kader van dezelfde inventarisatie twee andere chimpanseemannetjes in het dierenpark op 20 oktober 2015 gesteriliseerd. Zij waren volgens Burgers' Zoo niet "honderd procent Westelijke ondersoort".

Advertentie via Ster.nl