ANP

Ester Naomi Perquin is de nieuwe Dichter des Vaderlands. Met ingang van zondag is zij de opvolger van Anne Vegter, die de functie de afgelopen vier jaar vervulde.

Perquin, die onlangs haar vierde dichtbundel Meervoudig afwezig publiceerde, is volgens de voordrachtscommissie de gedroomde kandidaat. "Haar scherpe geest, creatieve persoonlijkheid en grote taalgevoel maken haar tot de ideale Dichter des Vaderlands", schrijft de commissie met onder anderen Abdelkader Benali en Kees van Kooten.

Rotterdam

De 37-jarige Perquin was stadsdichter in Rotterdam en schreef ook enige tijd columns voor De Groene Amsterdammer en NRC. Op NPO Radio 1 presenteert ze op vrijdag het programma Nooit meer slapen.

De commissie wijst erop dat het engagement van Perquin zich niet beperkt tot de poëzie of de literatuur. Zo schreef ze twee jaar geleden een cultuurnota voor de gemeente Rotterdam.

Het fenomeen Dichter des Vaderlands is een initiatief van onder meer NRC en Poetry International en bestaat in Nederland sinds 2000, toen Gerrit Komrij werd aangesteld. De dichter die de titel draagt, treedt op als ambassadeur van de poëzie en schrijft gedichten naar aanleiding van de actualiteit.

Indrukwekkend

Van Perquins voorganger Vegter wordt zondagavond afscheid genomen tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Kunsthal in Rotterdam. Volgens Poetry International heeft Vegter haar rol de afgelopen jaren op indrukwekkende wijze ingevuld.

Perquin wordt benoemd voor een periode van twee jaar. Haar eerste gedicht als Dichter des Vaderlands staat vandaag in NRC.

STER reclame