Usain Bolt
NOS SportAangepast

Bolt kan niet weglopen voor dopingproblemen op Jamaica

Met zijn fenomenale sprints raakt Usain Bolt wereldwijd miljoenen mensen, maar loskomen van de nalatigheid op zijn eiland Jamaica in de strijd tegen doping lukt hem niet. En het einde is nog lang niet in zicht.

Gisteren raakte Bolt een van zijn negen olympische titels kwijt, omdat Nesta Carter, zijn ploeggenoot op de 4x100 meter, bij hertesten van bloed- en urninestalen van de Spelen van 2008 positief testte op het verboden middel methylhexanamine. Ook Carters stalen van de Spelen van 2012 worden opnieuw bekeken. Ook toen won de sprinter samen met Bolt goud op de estafette.

Carter in beroep

Carter gaat bij het Internationaal Sporttribunaal CAS in beroep tegen de uitkomst van het onderzoek van het Internationaal Olympisch Comité. Naast de olympische titel is Jamaica ook de gelopen toptijd van 37,10 seconden - destijds een wereldrecord - kwijt.

Jamaica wint goud op 4x100 meter in Peking

Carter voegt zich met zijn positieve dopingtest bij een reeks andere Jamaicaanse topatleten: Yohan Blake, Asafa Powell, Shelly-Ann Fraser-Pryce en Sherone Simpson. Waardoor relatief veel topatleten tegen de lamp liepen, is moeilijk te zeggen. Wat inmiddels wel bekend is, is dat er op Jamaica niet veel werd gecontroleerd.

In de vijf maanden voor de Spelen van Londen in 2012 werd bijvoorbeeld slechts één dopingcontrole buiten de wedstrijden om uitgevoerd door de Jamaicanen. Twee jaar eerder had het mondiale antidopingbureau WADA zijn zorgen al uitgesproken over Jamaica's nalatigheid in de strijd tegen doping en Amerika stuurde zelfs experts naar het eiland, maar die hulp werd min of meer genegeerd.

"Het was niet best", zegt David Howman, voormalig WADA-directeur, tegen het Amerikaanse persbureau AP. "De enige effectieve dopingtesten wat Jamaica betreft, werden gedaan door de internationale atletiekfederatie IAAF."

Geen verdachtmakingen richting Bolt

Bolt is zelf nog nooit met doping in verband gebracht. Doug Logan, voormalig hoofd van het Amerikaanse atletiekprogramma, heeft ook geen twijfels bij 'The Lightning Bolt'. "Dat is vooral intuïtief. Maar ik ken hem ook een beetje en heb hem vaak zien lopen. Het is gewoon een en al talent."

Usain Bolt met rechts direct naast hem Nesta Carter bij de WK van 2015

Vorig jaar werd Bolt al gewaarschuwd voor de zaak tegen Carter en dat hij een olympische titel kwijt kon raken. Toen zei hij: "Het is hartverscheurend. Je werkt er jaren aan om olympisch goud te verzamelen en een kampioen te worden. Maar goed, het is wat het is. Als ik mijn titel moet inleveren, geen probleem."

Reactie Jamaicaanse minister

Op de officiële uitslag van het IOC heeft Bolt nog niet gereageerd, maar de Jamaicaanse Minister van Sport wel. Olivia Grange noemt de dopingzaak tegen Carter een grote zorg.

"We zijn het gewend dat we met atletiek het wereldnieuws domineren, maar dat willen we natuurlijk niet op deze manier. Ik wil duidelijk stellen dat Jamaica fel tegen het gebruik van doping is. We zijn erg teleurgesteld, maar onthoud wel dat het een lopende zaak is."

Het zoeken naar de schuldige gaat nu beginnen, maar tijdens dat proces is Bolt al wel een olympische titel kwijtgeraakt. De sprintlegende zal zijn hart vasthouden dat het er niet meer worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl