NOS SportAangepast

Pitcher Van den Hurk aan de draadjes voor de wetenschap

Hoe kan je zo hard mogelijk een bal gooien, zonder geblesseerd te raken? Het is een vraag die honkbal-international Rick van den Hurk graag beantwoord ziet. De pitcher is daarvoor de samenwerking aangegaan met de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Pitcher Van den Hurk aan de draadjes voor de wetenschap

Bewegingswetenschapper Erik van der Graaff legt uit: "Samen met de Technische Universiteit in Delft doen we nu al vier jaar onderzoek om erachter te komen hoe de beweging van een pitcher er tot in het kleinste detail uitziet."

Steeds belangrijker

Om tot resultaten te komen wordt Van den Hurk van top tot teen aan de draadjes gehangen. "In Amerika zijn ze hier ook al heel ver in, want het kan echt bijdragen aan de prestaties van de spelers. Het is een belangrijk onderdeel van het honkbal aan het worden."

Een ander doel van het project is om de honkbaljeugd in Nederland hard, snel en vooral blessurevrij en ideaal te kunnen laten werpen, maar of dat een realistisch doel is, is de vraag.

"Een moeilijke vraag, dat hangt af van heel veel aspecten, maar ik heb al wel wat beelden kunnen zien, en dat zag er heel interessant uit", aldus Van den Hurk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl