Patiëntenverenigingen willen meer openbare toiletten

Aangepast
Een openbaar toilet in het centrum van Amsterdam NOS

Er moeten meer openbare toiletten komen, vinden patiëntenverenigingen. Zij organiseren vandaag een 'ronde-tafelconferentie' om het gebrek aan sanitair onder de aandacht te brengen bij bedrijven en gemeenten.

Vooral voor ouderen en patiënten is het vervelend als zij lang moeten zoeken, zegt de Maag Lever Darm Stichting. Mensen met een stoma, of met prostaatproblemen kunnen een toiletbezoek niet goed uitstellen. In winkels mogen ze vaak geen gebruik van de wc maken, waardoor ze lang moeten zoeken. 

Bernique Tool, directeur van de Maag Lever Darm Stichting, wil erkenning voor het probleem. "Er bestaat een speciale pas die patiënten kunnen overhandigen als zij in een winkel gebruik willen maken van een toilet, omdat zij nergens anders terecht kunnen. Zelfs met die pas wordt ze de toegang geweigerd." Ook wil Tool een actieplan voor beleidsmakers en bedrijven. "Waar is behoefte aan en concreet: hoeveel extra toiletten zijn er per gemeente nodig."  

Zoeken in Zwolle

Volgens de stichting zijn er meerdere oorzaken voor het tekort. Zo lijkt een schoon, toegankelijk toilet niet altijd op de agenda te staan bij gemeenten en bedrijven, terwijl het in het buitenland heel normaal is om bij de inrichting van een winkelcentrum ook aan toiletten te denken. Ook kan er een praktische reden zijn. "Vaak heeft een winkel wel een toilet, maar liggen in diezelfde ruimte ook de spullen van het personeel. Ze willen daarom liever geen klanten over de vloer."

De patiëntenverenigingen hebben laten onderzoeken welke gemeenten het meest gastvrij zijn. In Amsterdam, Amersfoort en Leeuwarden zijn de meeste openbare toiletten per inwoner. In Zwolle, Purmerend en Tilburg is het volgens de vereniging lang zoeken.

De gemeente Zwolle is verbaasd over de slechte score. "Wij vermoeden dat er in werkelijkheid meer openbare toiletten zijn in bijvoorbeeld restaurants of winkels, maar dat deze niet bekend zijn bij de overzichtssite waarkaniknaardewc.nl, die de stichting gebruikt. Wij gaan graag met de organisatie in gesprek over oplossingen."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Veel mensen weten niet wat een stoma is'