ANP

Ruim een derde van de jongvolwassenen rookt

tijd van publicatie Aangepast

Ruim een derde van de jongvolwassenen van 18 tot 25 jaar rookt weleens, blijkt uit cijfers van het CBS over 2014 en 2015. Daarmee steken jongvolwassenen vaker een sigaret op dan volwassenen boven de 25: van hen doet maar een kwart dat regelmatig. 

Ook alcoholmisbruik en gebruik van cannabis komen vaker voor bij jongvolwassenen. Veertien procent van hen is een overmatige drinker, tegen negen procent van de oudere volwassenen. Het verschil is het grootst bij cannabis: waar 23 procent van de 18- tot 25-jarigen het afgelopen jaar een joint opstak, was dat bij oudere volwassenen minder dan 5 procent.

Combineren

Jongeren gebruiken ook vaker alcohol, drugs en tabak door elkaar. Vijf procent van de jongvolwassenen is een zware drinker, rookt en gebruikt cannabis; van de 25-plussers is dat maar één procent. 17 procent van de jongvolwassenen gebruikt twee 'genotmiddelen', tegen 6 procent van de oudere volwassenen.

Gebruik genotmiddelen

Tegelijkertijd is ruim de helft van de jongvolwassenen geen zware drinker, roker of cannabisgebruiker. Dat is wel nog steeds minder dan bij de 25-plussers: van hen valt ruim twee derde niet voor de drie verleidingen.

Opvallend is dat onder jongvolwassenen cannabis populairder is dan overmatig alcoholgebruik, terwijl 25-plussers vaker te diep in het glaasje kijken dan een joint opsteken.

Daling rokers

Tussen 2001 en 2013 daalde het aantal rokers onder jongeren van 42 naar 32 procent. Nu ligt dat op 36 procent, maar volgens het CBS is niet te zeggen of het aantal jonge rokers weer is gestegen. Het onderzoek wordt namelijk op een andere manier uitgevoerd, waardoor de vergelijking met eerdere cijfers mank gaat.

STER reclame