AFP
NOS NieuwsAangepast

Gaat Amerika weer waterboarden? Wel als het aan Trump ligt

De Amerikaanse president Trump gelooft nog altijd in het nut van marteltechnieken als waterboarden. "We moeten vuur met vuur bestrijden", zei hij in een interview met de Amerikaanse zender ABC News. Volgens hem is marteling een wapen tegen radicalisme. Tijdens de campagne zei Trump al dat hij er niet onwelwillend tegenover stond.

Trump verwijst in het gesprek met ABC naar het Midden-Oosten, waar radicale groepen "hoofden van burgers of van wie dan ook afhakken omdat ze christen of moslim zijn of wat dan ook". Volgens de president is de VS met handen en voeten gebonden omdat er niets mag. "We spelen niet op een gelijk speelveld."

Trump over martelen

Trump heeft naar eigen zeggen aan hoge veiligheidsambtenaren gevraagd of martelen werkt. "Het antwoord was: ja, absoluut."

Hij zal met de minister van Defensie en de directeur van de CIA overleggen wat er wel en niet kan om de verspreiding van extremisme te bestrijden. Trump vertrouwt op hun oordeel, zegt hij. "Als zij het niet willen doen, dan is het goed. Als ze het wel willen doen, dan zal ik daarnaar handelen. Dan zal ik alles doen wat er legaal mogelijk is. Maar of ik het gevoel heb dat het werkt? Absoluut."

De nieuwe CIA-directeur Mike Pompeo laat tot nu toe in het midden hoe hij aankijkt tegen marteling in de strijd tegen radicaal-extremisme. Vorig jaar zei de toenmalige directeur van de CIA, John Brennan, dat de veiligheidsdienst niet meer zal waterboarden, ook niet als een nieuwe president dat opdraagt.

Er is ook kritiek vanuit Trumps eigen partij. Zo heeft de Republikeinse senator John McCain al laten weten dat marteling niet terugkomt als het aan hem ligt. McCain zat tijdens de Vietnamoorlog vijf jaar gevangen in het land, en was daar zelf slachtoffer van marteling.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl