Met de wallet op je telefoon contactloos betalen
NOS NieuwsAangepast

Digitaal en contactloos betalen rukt op

  • André Meinema

    Verslaggever economie

  • André Meinema

    Verslaggever economie

Elektronisch betalen blijft onverminderd groeien. Het aantal pinbetalingen steeg in 2016 met ruim 10 procent naar bijna 3,6 miljard, voor een totaalbedrag van 97,3 miljard euro.

Contactloos betalen met een bankpas of smartphone neemt ook een steeds grotere vlucht. Consumenten betalen steeds vaker door hun pinpas of smartphone even bij de betaalautomaat te houden. In 2016 vervijfvoudigde het aantal contactloze betalingen en in december was bijna een kwart van de pinbetalingen contactloos. Twee op de drie betaalautomaten zijn geschikt voor contactloos betalen bij bedragen tot en met 25 euro.

Betaalvereniging Nederland zegt dat er geen gevallen bekend zijn van fraude door contactloos betalen. Mogelijk gaat het bedrag waarbij er geen pincode hoeft te worden ingetikt op termijn omhoog.

iDeal

Online winkelen heeft geleid tot een doorbraak in het betalen met een smartphone en tablet. In december werden er bijna 11 miljoen iDeal-betalingen gedaan, twee keer zoveel als het jaar ervoor. In totaal ging het hier om 283 miljoen betalingen, voor 23,7 miljard euro.

Met de smartphone wordt inmiddels bijna 40 procent van de iDeal-betalingen gedaan. Op Koningsdag werd de miljardste iDeal-betaling gedaan, ruim 10 jaar na de introductie van het online betalen.

Pinbetalingen voor bedragen tot tien of twintig euro zijn het sterkst gestegen. Het pinnen voor bedragen van 50 euro of meer pinnen neemt nauwelijks toe, dat deden we al veel.

Mobiel

In Nederland kun je sinds bijna twee jaar betalen met je mobiel. Rabobank was in februari 2015 de eerste, in november 2015 gevolgd door ING. In november 2016 haakte ABN Amro aan. Betalen kun wel alleen met een android-toestel omdat Apple de betaalchip van de iPhone niet openzet voor de banken.

Volgens Betaalvereniging Nederland zijn enkele honderdduizenden smartphones geschikt zijn om betalingen te doen. Dat is niet veel. Volgens Telecom Paper bezit 88 procent van de Nederlanders tussen 12 en 80 jaar een smartphone, wat neerkomt op 12,4 miljoen smartphones. Nederland is het land van pinnen. "We kunnen overal pinnen en met een bankpas terecht, dus de noodzaak is niet groot", zegt woordvoerder Berend Jan Beugel.

Het zijn het vooral 'early adopters' die ervoor kiezen om te betalen met de mobiel, omdat ze ervoor kiezen om liefst alles met één apparaat te doen dat je al altijd bij je hebt.

We zien dat de gebruikers vooral mannen zijn tussen de 18 en 45 jaar uit stedelijke gebieden en de piek in het gebruik ligt rond lunchtijd.

Woordvoerder ABN Amro over betalen met de smartphone

Kinderschoenen

ING heeft inmiddels 117.000 actieve mobiele gebruikers, met wekelijks 50.000 transacties. "Met name onder jongeren van 16, 17 jaar zien we dat mobiel betalen veel gebruikt wordt", zegt een woordvoerder. "Het staat nog in de kinderschoenen en zal nog wel een paar jaar duren voordat het massaal gebruikt gaat worden."

Hoewel de Rabobank de eerste was om met een mobiele wallet te komen heeft de bank maar 21.000 gebruikers, met gemiddeld 2 transacties per maand, vooral in winkels. Volgens een woordvoerder maakt mobiel slechts één procent uit van alle betalingen. "We staan nog aan het begin van de ontwikkelingen en gewenning en verwacht en dat aantallen toenemen naarmate het gebruik 'zichtbaarder' wordt."

ABN Amro heeft na twee maanden 40.000 actieve gebruikers. Gemiddeld wordt de wallet drie keer per week gebruikt. "We zien dat de gebruikers vooral mannen zijn tussen de 18 en 45 jaar uit stedelijke gebieden", vertelt een woordvoerder. "De piek in het gebruik ligt rond lunchtijd."

Cash

In 2015 betaalden we volgens De Nederlandsche Bank even vaak contant als met pin. In 2010 was nog 65 procent van de betalingen cash. Contant staat dus onder druk, maar de opmars van digitaal betalen betekent niet dat het nog maar een kwestie van tijd is dat contant geld verdwijnt.

Mensen hechten aan contant geld, zeker na de bankencrisis. Volgens het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB) moeten mensen cash kunnen blijven betalen, ook omdat niet iedereen beschikt over een bankpas, zoals blinden en slechtzienden en mensen die budgetteren met contant geld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl