Amanda Todd en verdachte Aydin C.
NOS NieuwsAangepast

Harddisk vermoedelijke afperser Amanda Todd nog niet gekraakt

Justitie heeft grote moeite om de beveiligde harde schijf van Aydin C. te kraken. De Nederlander zou tientallen meisjes van over de hele wereld via internet hebben gechanteerd om seksvideo's op te nemen. De bekendste van hen is Amanda Todd, een Canadese tiener die in 2012 zelfmoord pleegde. Vandaag is, na veel vertraging, in Amsterdam de rechtszaak tegen Aydin C. begonnen.

Het OM vermoedt dat er veel bewijs op de harddisk staat, die na drie jaar nog steeds niet gekraakt is. De advocaat van C. zegt dat de schijf helemaal niet van hem is, maar van een vriend.

Alles bij elkaar wordt C. verdacht van 72 verschillende feiten, waaronder het maken, hebben en verspreiden van kinderporno van in totaal 34 minderjarigen. Ook wordt hij verdacht van het oplichten en afpersen van 5 mannen uit Groot-Brittannië en Australië. Het dossier van het OM bestaat uit meer dan 25.000 pagina's. Het afpersen van Amanda Todd is tijdens de zitting van vandaag niet aan bod gekomen. Canada wil C. daarvoor berechten en heeft om zijn uitlevering gevraagd.

Van Canada naar Tilburg

In 2012 wordt de 15-jarige Amanda Todd postuum wereldwijd bekend. Ze pleegt zelfmoord nadat ze jarenlang digitaal is getreiterd door een onbekende. De dader krijgt een blootfoto van haar in handen, waarmee het meisje wordt gechanteerd. Hoewel Todd en haar ouders meerdere keren verhuizen, weet de dader haar telkens te vinden. Telkens verspreidt hij de foto onder haar nieuwe klasgenoten en vrienden.

Dat doet hij bij veel meer slachtoffers. In zijn browser heeft hij speciale mappen, waardoor hij snel contact kan opnemen met hun vrienden. "Ik heb de foto aan 280 mensen verstuurd. Ik hoop dat je geniet van deze nachtmerrie", zegt de dader tegen Amanda via een chatprogramma.

Amanda gaat in therapie en plaatst een hulpoproep op YouTube, nadat ze zichzelf heeft verminkt. Amanda Todd klaagt over zware depressies en berooft zichzelf uiteindelijk van het leven.

De Canadese politie stelt een onderzoek in. De dader blijkt ook in andere landen slachtoffers te maken. Bijvoorbeeld een 14-jarig meisje in Noorwegen. Hij maakt duidelijk dat hij het slachtoffer geen rust zal gunnen. "Dit is voor de rest van je leven", schrijft ene 'Tyler C' in het chatprogramma. De identiteit van de dader blijft onbekend.

De Noorse politie herleidt het spoor naar een ip-adres in een Nederlands vakantiepark, maar de Nederlandse politie laat de tip liggen. Een jaar later komt de zaak aan het rollen als de politie de 38-jarige Aydin C. in Tilburg oppakt als verdachte in een oplichtingszaak. Voor die zaak heeft de politie een tapprogramma op zijn computer geïnstalleerd, waarmee alle toetsaanslagen van zijn computer worden opgeslagen.

Habbo

Zo stuit de politie op gesprekken van C. in chatprogramma Habbo Hotel. In vijf minuten benadert hij meer dan zeventig jonge meisjes. Op de computer van C. staan ook inloggegevens van 86 andere profielen en mail-accounts.

Uiteindelijk komt ook de Noorse tip over het vakantiepark aan bod. C. blijkt een bungalow op hetzelfde park te huren en daar via de wifi-verbinding van de buren te internetten.

Vertraging

De zaak tegen C. gaat gepaard met veel obstakels en oponthoud. Zijn advocaten zeggen dat het gebruik van het tapprogramma niet was toegestaan. Daarmee zou een groot deel van het verzamelde bewijs onrechtmatig zijn verkregen. C. wisselt ook twee keer van advocaat, wat de zaak vertraagt.

Zelf ontkent C. iets met de zaak te maken te hebben. Aan het begin van de zitting zei hij dat hij niets zal zeggen: "Ik heb uitgebreid met mijn advocaat gesproken en hij zal tijdens de rechtszaak dingen namens mij zeggen, als dat nodig is."

In totaal zijn er acht zittingsdagen gepland. De laatste op 15 februari.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl