NOS NieuwsAangepast

Amstelveense verloskamer moet Amsterdams grondgebied worden

Ziekenhuis Amstelland in Amstelveen wil dat een van de verloskamers Amsterdams grondgebied wordt. Ouders kunnen dan Amsterdam als geboorteplaats in het paspoort van het kind zetten wanneer zij voor de bevalling moeten uitwijken naar Amstelveen.

"We horen van Amsterdamse verloskundigen dat mensen gewoon niet in Amstelveen willen bevallen", zegt Ida Zwaan, manager Vrouw & Kind Centrum van Ziekenhuis Amstelland. De ouders vinden het vervelend dat het kind dan Amstelveen als geboorteplaats krijgt.

Ze las onlangs nog op Facebook dat er binnen gezinnen over geklaagd wordt dat het ene kind in Amstelveen en het andere kind in Amsterdam is geboren. "Ik begrijp het ook niet. Maar schijnbaar is het voor mensen een item", zegt Zwaan.

Verloskundigen in Amsterdam vinden steeds moeilijker een plek voor vrouwen die op het punt staan te bevallen. Het aanbod van beschikbare plekken nam flink af door de sluiting van de afdeling verloskunde in het MC Slotervaart in 2015, schreef het Parool afgelopen week.

Een 'Amsterdamse verloskamer' moet het ziekenhuis in Amstelveen weer interessant maken voor Amsterdamse ouders die een baby verwachten.

Geen wettelijke obstakels

In juridisch opzicht lijkt het mogelijk om een van de verloskamers tot Amsterdams grondgebied te maken, zegt Zwaan. Het ziekenhuis heeft daar advies over ingewonnen.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft al aan het ziekenhuis laten weten dat er geen wettelijke obstakels zijn. "In het land is er ook wel eerder over gesproken. Mensen van de eilanden zijn ermee bezig geweest. Maar tot op heden is het nog nergens doorgevoerd", zegt Zwaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl