Laurine van Riessen
NOS WielrennenAangepast

Van Riessen gaat weer commercieel, nu op de baan

Ze komt nog maar net kijken in de baansport, maar nu al doet Laurine van Riessen iets waar veel Nederlandse baanrenners alleen maar jaloers op kunnen zijn. Ze sluit zich aan bij een commerciële ploeg. Met de Britse Matrix-ploeg gaat ze het traject richting de Olympische Spelen in Tokio in 2020 in.

Dinsdag maakte ze haar overstap bekend tegenover de NOS.

Hoe krijgt Van Riessen, die pas anderhalf jaar volledig baanrenster is, dat voor elkaar? "Matrix was al een sponsor bij mijn schaatsploegen Activia en Lotto. Zodoende kende ik ze. Ik heb mijn plannen voor de Spelen van Tokio bij ze voorgelegd en ze hebben meteen gezegd: we gaan er alles aan doen om dat voor elkaar te krijgen."

Van Riessen gaat commercieel op de baan

Hoe werkt het in de praktijk? "Ik ga in principe voor het team de wereldbekerwedstrijden rijden. Omdat zij een licentie kunnen aanvragen."

Dus weekt Van Riessen zich los van de nationale selectie, waarvoor ze óók de wereldbekers kan rijden. "De plekken bij het bondsteam zijn beperkt. Bij Matrix kan ik alles rijden wat ik wil rijden en op alle onderdelen starten waarop ik wil starten."

Zodoende kan ze waardevolle ervaring opdoen. Maar ze zal minder vaak de baan opgaan met sprintpartner Elis Ligtlee. "De teamsprint blijft een heel belangrijk onderdeel. We moeten daar een goede combinatie in vinden. Dat ik de ene keer voor mijn eigen team ga rijden en de andere keer voor het bondsteam. Daar heb ik het al met René over gehad."

Goede stap voor baanwielrennen

Over bondscoach René Wolff gesproken, wat vindt hij van de overstap? "Een mooie ontwikkelingskans voor Laurine. Ik denk dat het heel erg goed is om stap voor stap het baanwielrennen te professionaliseren."

Ook in de samenwerking met Ligtlee ziet de keuzeheer geen problemen. "Aan de ene kant is het jammer, maar het geeft ons de mogelijkheid om met meer Nederlandse dames aan de start te staan. We moeten gaandeweg bekijken wat zinvol is. En hoe we een team in elkaar gaan zetten richting WK's en de Spelen van Tokio."

Trainen blijft ze doen bij Wolff. En de WK? "Dan kom ik gewoon voor de Nederlandse selectie uit. Dan ben ik onderdeel van het nationale team."

Laurine van Riessen weet op spectaculaire wijze overeind te blijven

Matrix werd getriggerd door haar optreden in Rio afgelopen zomer. "Haar spectaculaire debuut, waar we haar zagen ontsnappen aan een val dankzij prachtig stuurmanswerk op de boarding, werd gevolgd door miljoenen mensen over de hele wereld. We hopen haar te helpen in het creëren van de optimale route naar Tokio in 2020. Ze is onze eerste sprintster in onze zeven jaar geschiedenis."

In Groot-Brittannië staat het team bekend als de ploeg van Laura Trott, die sinds haar huwelijk met succesvolle baanrenner Jason Kenny als Laura Kenny door het leven gaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl