Vuurwerkslachtoffer komt begin 2016 aan in Het Oogziekenhuis Rotterdam
NOS NieuwsAangepast

Negentien mensen blind aan een oog door vuurwerk

Tijdens de jaarwisseling hebben 176 mensen oogletsel opgelopen, sommigen aan beide ogen. In negentien gevallen is het letsel zo ernstig, dat mensen aan één oog blind zijn geworden. In totaal liepen 63 mensen blijvend letsel op. Vijf ogen zijn helemaal verwijderd.

De beroepsvereniging van Nederlandse oogartsen, het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap, heeft de balans opgemaakt. Vrijwel de helft van alle slachtoffers (46%) is geraakt door vuurwerk dat door iemand anders is afgestoken.

Verbod op consumentenvuurwerk

De tijd tijdens Oud en Nieuw waarin vuurwerk mag worden afgestoken, is gehalveerd. Mocht dat voorheen van 10.00 uur 's ochtends tot 2.00 uur 's nacht, sinds 2014 mag dat pas vanaf 18.00 uur. Desondanks zijn er zestien oogslachtoffers meer dan vorig jaar -het jaar waarin de minste slachtoffers vielen. De oogartsen roepen opnieuw op tot een verbod op consumentenvuurwerk.

De Nederlandse oogartsen registreerden het aantal oogletsels dit jaar voor de negende keer. Dieptepunt was 2009/2010, met 308 patiënten en 22 blinde ogen. Vorig jaar telden ze vijftien blinde ogen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl