EPA
NOS NieuwsAangepast

Eigenaar hotel mogelijk verantwoordelijk voor lawinedoden

De Italiaanse justitie stelt een onderzoek in naar de eigenaar van Hotel Rigopiano in Farindola, dat vorige week bedolven werd onder een lawine. Terwijl de zoektocht naar vermisten nog in volle gang is, wordt de vraag opgeworpen of de eigenaar verantwoordelijk gehouden moet worden voor de dood van de gasten en werknemers die de lawine niet hebben overleefd.

"Eigenlijk is het krankzinnig dat het hotel überhaupt op die plek stond", zegt correspondent Rop Zoutberg. Het is gebouwd op puinresten van eerdere lawines. De afgelopen zestig jaar zijn in dit gebied 800 lawines geweest. "Eigenlijk was het niet de vraag óf, maar wanneer deze ramp zou gebeuren. Het is volgens de geldende normen niet uit te leggen waarom dit hotel in de winter open was."

Het hotel is gebouwd in 1957 en in de loop der jaren uitgebreid. Het staat precies op een geul in de bergwand waardoor de sneeuw in de winter naar beneden stort, op een hoogte van 1200 meter. Erboven is nog een rotswand van 1000 meter hoog.

Fraude en omkoping

De laatste grote verbouwing was in 2007. Toen is al geprobeerd de uitbreiding tegen te gaan. Bodemonderzoeken en rapporten over het terrein wezen uit dat het niet veilig was, maar deze rapporten zijn aan de kant geschoven.

Vorige maand nog werden zeven verdachten vrijgesproken in het zogenoemde Rigopiano-proces. Ze stonden terecht voor omkoping en corruptie in ruil voor gunsten, zoals een bouwvergunning. In een geval ging het om een bedrag van ruim 26.000 euro.

Deze strijd zal jarenlang duren.

Correspondent Rop Zoutberg

De verdachten waren de toenmalige eigenaren van het hotel, twee oud-burgemeesters, van wie er een ten tijde van de verbouwing gemeenteadviseur was, en nog enkele oud-bestuurders. De rechtszaak duurde meer dan drie jaar. Uiteindelijk oordeelde de rechter dat "het strafbare feit niet bestaat", de corruptie kon niet worden bewezen.

"Italië kennende zal deze strijd jarenlang gaan duren", denkt Zoutberg.

Er wordt ook nog uitgezocht waarom het hotel nog niet was geëvacueerd op het moment van de lawine. De aanwezigen stonden klaar om te vertrekken, maar konden niet weg omdat er een dikke laag sneeuw op de weg lag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl