EPA
NOS NieuwsAangepast

Nederlandse miljardenclaim tegen oliereus Petrobras

Beleggers in olieconcern Petrobras starten bij de rechtbank in Rotterdam een zaak tegen het Braziliaanse bedrijf. Ze willen compensatie voor de schade die ze hebben geleden door de omkopingszaak rond Petrobras.

Het staatsoliebedrijf wordt ervan verdacht op grote schaal hoge functionarissen in Brazilië te hebben omgekocht. De aandelen van het bedrijf werden daardoor minder waard.

Beleggers willen nu een vergoeding. "Ze hadden de veronderstelling dat ze investeerden in een integer bedrijf", zegt advocaat Flip Wijers. Voor de zaak hebben ze de Stichting Petrobras Compensation Foundation opgericht. Bij die stichting kunnen beleggers uit binnen- en buitenland zich aansluiten.

De stichting zegt de steun te hebben van zeker tientallen beleggers die samen anderhalf miljard euro in Petrobras hadden geïnvesteerd.

Maanden

Het is volgens advocaat Wijers logisch dat de zaak in Nederland wordt gevoerd. "Petrobras heeft al haar buitenlandse activiteiten via Nederland gestructureerd. Het bedrijf heeft een duidelijke band met Nederland."

De dagvaarding is inmiddels de deur uit, maar het kan maanden duren voordat de zaak daadwerkelijk voor de rechter komt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl