NOS NieuwsAangepast

RIVM: we moeten minder en gezonder eten, ook voor het milieu

De eetgewoonten van de consument zijn verspillend, milieubelastend en ongezond. Mensen moeten daarom over de hele linie minder consumeren. Dat is beter voor de gezondheid en goed voor het milieu.

Dat staat in het rapport Wat ligt er op ons bord? van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu dat vandaag is verschenen.

Het onderzoek loopt vooruit op de Voedseltop die donderdag in Den Haag wordt gehouden. De 150 'beslissers' uit de Nederlandse voedselwereld komen daar samen om te praten over het voedselbeleid van de toekomst.

Broeikasgassen

De productie van voedsel veroorzaakt wereldwijd ruim 25 procent van de uitstoot van broeikasgassen; dierlijke producten hebben daarin een groot aandeel.

Het RIVM vindt dat de overheid duurzaam en gezond eten moet stimuleren, bijvoorbeeld door het heffen van accijns of een hogere btw op vlees. Verder zouden er duidelijke etiketten op voedsel geplakt kunnen worden zodat mensen meteen kunnen zien of een product gezond en duurzaam is.

Duurzaam en gezond eten gaan goed samen, zegt het RIVM. Minder eten leidt tot minder overgewicht en een lagere voedselproductie en het milieu wordt minder belast.

Minder vlees

En het eten van minder vlees heeft volgens het instituut nog meer voordelen: als we 40 procent minder vlees eten, kan het aantal voedselinfecties tot 20 procent afnemen. Voorwaarde is wel dat mensen dan evenveel vis eten en aanzienlijk meer noten en peulvruchten.

Nadelen zijn er ook: gezondheid en duurzaamheid gaan niet altijd samen. Zo is het duurzaam om bij vleesconsumptie het hele dier te eten van kop tot staart, dus ook bewerkte vleesproducten zoals worst. En die zijn weer minder gezond, zegt het RIVM.

Een ander dilemma is het gedrag van burgers en bedrijven. Die vinden gezondheid en duurzaamheid belangrijk, maar mensen letten bij het boodschappen doen toch vooral op prijs en gemak. Bedrijven spelen daarop in, en willen winst maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl