Industrie in Moerdijk Omroep Brabant

Veiligheid Brabantse chemiebedrijven niet op orde

tijd van publicatie Aangepast

Driekwart van de chemiebedrijven in Brabant heeft de veiligheid niet op orde. Volgens inspectierapporten die Omroep Brabant in handen heeft, werden die bedrijven op minstens één overtreding betrapt. Drie bedrijven moesten tijdens een inspectie compleet worden stilgelegd omdat de situatie te gevaarlijk was.

De rapporten gaan over de jaren 2015 en 2016.

Bij Chemie-Pack in Moerdijk ging het in 2011 verkeerd toen gevaarlijke stoffen onbeveiligd stonden opgeslagen op een binnenterrein. Er brak een enorme brand uit, die tientallen miljoenen euro's schade veroorzaakte en tot gezondheidsklachten bij omwonenden leidde. De top van het bedrijf is vorig jaar in hoger beroep door de rechter veroordeeld.

Nu gaat het bijvoorbeeld om brandveiligheidssystemen die niet werken, of evacuatieplannen die niet kloppen.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Veiligheid niet op orde bij Brabantse chemiebedrijven

"Veiligste ter wereld"

Volgens brancheorganisatie Evofenedex is bij een tweede inspectieronde gebleken dat veel van de gecontroleerde bedrijven intussen verbeteringen hebben doorgevoerd. 

Ondanks de geconstateerde overtredingen in Noord-Brabant is de opslag en het vervoer van gevaarlijke stoffen in Nederland het veiligst ter wereld, claimt Evofenedex. Dat zou onder meer komen doordat er duizenden veiligheidsadviseurs actief zijn in de sector. 

Dit is een artikel van

STER Reclame