NOS VoetbalAangepast

'Nederland moet ook van Oranje Leeuwinnen gaan houden'

'Nederland moet gaan houden van Leeuwinnen'

"Wij zijn... één team, wij zijn... goud, dit is... ons EK!" Het is de yell waarmee de Oranje Leeuwinnen het jaar van het EK beginnen. De vrouwen van bondscoach Sarina Wiegman en assistent Foppe de Haan belegden een trainingskamp in La Manga aan de Spaanse Costa Blanca.

Vol ontzag keken de Nederlandse voetbalvrouwen in december naar de handbalsters, die Nederland net als eerder op het WK en de Olympische Spelen in vervoering brachten op hun weg naar de finale. Zo'n uitstraling, zo'n populariteit, is ook waar de voetbalsters op hopen tijdens het eindtoernooi in Nederland.

"De handbalsters zijn net wat verder in hun ontwikkeling, maar het zit er ook bij ons in", aldus Wiegman. "Nederland houdt van de handbalsters", zegt verdediger Merel van Dongen. "We willen allemaal dat mensen naar ons gaan kijken en dat ze zeggen: zo, die meiden kunnen echt goed voetballen."

ANP
Sherida Spitse haalt uit in een oefenduel met Roemenië

Zes maanden voor het EK dachten de Oranje Leeuwinnen even de zon op te zoeken in Spanje. Ze kwamen bedrogen uit in de regen, kou en zelfs sneeuw. Maar trainen doen ze, onder leiding van Wiegman, de opvolger van de ontslagen Arjan van der Laan, en De Haan. "Het is geen El Dorado", erkent De Haan.

Verder heeft De Haan niets te klagen. "De vrouwen trainen prima. Ze doen hun werk en zeuren niet. Net kerels."

Voor Foppe de Haan is het wel even wennen. De 73-jarige oud-trainer van sc Heerenveen en Jong Oranje heeft voor de verandering niet de leiding. "Dat is soms wel moeilijk, maar Sarina is heel open en overlegt veel. Ik heb zelf wel een idee, maar of ze er wat mee doet, is haar pakkie-an."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl