Medicijnen
NOS NieuwsAangepast

'Huisartsen geven arme patiënten gratis overgebleven medicijnen'

Een op de vijf huisartsen geeft weleens medicijnen weg aan patiënten die de hoge zorgkosten niet kunnen betalen. Het gaat dan om medicijnen die bijvoorbeeld zijn overgebleven van een andere patiënt; restantpillen die eigenlijk vernietigd zouden moeten worden.

Het weggeven van dit soort medicijnen mag officieel niet. Volgens de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen (VPH) en apothekersorganisatie KNMP doen artsen dit toch, omdat ze steeds vaker worden geconfronteerd met patiënten die te weinig geld hebben. Het eigen risico van 385 euro zou voor hen vaak te hoog zijn.

Het is een van de uitkomsten van onderzoek onder 300 huisartsen en bijna 400 apothekers, in opdracht van het programma Het Nationaal Zorgdebat van Omroep MAX.

Eigen risico

Uit het onderzoek komt vooral naar voren dat mensen vanwege de kosten afzien van fysiotherapie, medicatie, bloedonderzoek en een bezoekje aan een specialist. Zorg mijden is iets wat 9 op 10 huisartsen volgens het onderzoek zien gebeuren. Apothekers merken dit ook. 8 op 10 apothekers blijven met medicijnen zitten die wel besteld zijn, maar niet worden opgehaald vanwege de hoge kosten.

Meer dan de helft van de ondervraagde huisartsen ziet dat patiënten onverantwoorde risico's nemen met hun gezondheid, om financiële redenen.

Huisartsen geven volgens het onderzoek bijvoorbeeld maagbeschermers weg aan armere patiënten. Die worden niet meer vergoed.

In een reactie op het onderzoek zegt de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen zich te herkennen in het beeld, maar de organisatie zegt ook dat het verzamelen en sporadisch gebruiken van tweedehandsmedicijnen al jaren gebeurt. Vooral omdat er soms acuut een middel nodig is, aldus bestuurslid Suichies. Dat het nu met financiële problemen te maken heeft, verbaast hem niet. "Je ziet ook steeds vaker mensen bij de Voedselbank. Dat zijn ook mensen die bezuinigen op zorgkosten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl