'Oud-president Jammeh plunderde schatkist Gambia'

time icon Aangepast
AFP

Militairen uit West-Afrikaanse landen zijn de Gambiaanse hoofdstad Banjul binnengetrokken. Ze werden luid toegejuicht door de bevolking. 

De troepen maken de weg vrij voor de nieuwe, democratisch gekozen president Adama Barrow, die nog in Senegal is. Daar werd hij donderdag geïnaugureerd, omdat voormalig president Jammeh weigerde op te stappen.

Zo'n vijftien legervoertuigen met zwaarbewapende militairen reden aan het eind van de middag naar het presidentieel paleis. De militairen waren donderdag de grens overgestoken om de druk op Jammeh op te voeren.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Nieuwe president Gambia: Ik kom zodra het veilig is

Een adviseur van Barrow zegt dat Jammeh de schatkist van Gambia compleet leeg heeft achtergelaten en dat hij luxe goederen, waaronder exclusieve auto's, per vliegtuig heeft verscheept. Er zouden miljoenen dollars zijn verduisterd.

Barrow heeft vanuit Senegal berichten dat Jammeh immuniteit heeft gekregen in ruil voor zijn vertrek tegengesproken. "Hij wilde in Gambia blijven, maar we hebben gezegd dat we niet konden instaan voor zijn veiligheid en dat hij beter kon vertrekken." Wanneer Barrow naar Gambia gaat, is niet duidelijk. 

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Uitzinnige vreugde in Gambia na vertrek Jammeh

Jammeh leidde Gambia 22 jaar en weigerde zich neer te leggen bij zijn verkiezingsnederlaag. Hij vond dat de verkiezingen niet eerlijk waren verlopen. Gisteravond vertrok hij onder druk van de internationale gemeenschap naar Equatoriaal-Guinea. Dat land is niet aangesloten bij het Internationaal Strafhof.

Met zijn vertrek verdween de vrees voor een bloedbad. 

STER Reclame