AFP
NOS NieuwsAangepast

Trump openbaart aangifte niet, want 'het interesseert mensen niet'

President Trump gaat, in weerwil van eerdere toezeggingen, zijn belastingaangiften niet openbaar maken. Dat heeft zijn rechterhand Kellyanne Conway bekendgemaakt. Met dit besluit breekt Trump met een lange traditie: sinds 1976 hebben alle Amerikaanse presidenten vrijwillig hun fiscale gegevens vrijgegeven.

Trump kreeg tijdens de gehele verkiezingsstrijd vragen over zijn belastingaangiften. Maar uiteindelijk, geeft Conway als argument, "interesseert het de mensen niet".

In oktober onthulde The New York Times dat de toenmalige Republikeinse presidentskandidaat - al decennia een steenrijke zakenman - jarenlang geen inkomstenbelasting heeft betaald, mede dankzij aftrekposten. Maar de krant kon niet hardmaken dat Trump de wet had overtreden.

Meerderheid

Uit peilingen blijkt dat een meerderheid van de Amerikaanse kiezers vindt dat Trump met zijn belastingaangiften op de proppen moet komen. Trump hield tot dusver vol dat zijn fiscale gegevens nog worden bestudeerd, maar hij beloofde ze vrij te geven als het onderzoek was afgelopen.

Dat gaat dus niet meer gebeuren, zei Conway desgevraagd tijdens een interview met de zender ABC. "De meeste Amerikanen zijn vooral benieuwd naar hoe hun eigen belastingaanslag eruit zal zien, nu president Trump is aangetreden, en niet hoe de zijne eruitziet", voegde ze eraan toe.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl