NOS VoetbalAangepast

Nordin Amrabat is streng voor zijn broertje Sofyan

Broertjes Amrabat, van het trapkooitje naar het Marokkaans elftal

Weer of geen weer. De broers Amrabat waren vroeger altijd op hun pleintje in Huizen te vinden. Het leeftijdsverschil was geen issue. Nordin nam de negen jaar jongere Sofyan gewoon mee. "Hier was ik de baas", grapt de inmiddels 29-jarige Nordin, even terug op het pleintje met zijn broer.

"Als er niemand mee wilde spelen omdat het te koud was, speelden we gewoon met zijn tweeën. Twee keer raken", gaat Nordin verder. "Een goaltje en proberen te scoren." Sofyan voegt toe: "Hier ben ik gevormd. Nordin maakte me gelijk hard. Ik kreeg meteen de wetten van de straat mee."

Carrière

Nordin Amrabat belandde via SV Huizen bij FC Omniworld uit Almere in het betaalde voetbal en na een jaar VVV-Venlo vertrok hij naar PSV. Daarop volgde een buitenlands avontuur bij Kayserispor, Galatasaray, Málaga CF en nu het Engelse Watford.

Nordin Amarbat in het shirt van Watford

Terwijl Nordin zo'n tien jaar geleden zijn debuutjaar in het betaalde voetbal beleefde, stapte Sofyan van het Huizense Zuidvogels over naar de jeugdopleiding van FC Utrecht. Met een broer als profvoetballer had Sofyan een duidelijk doel: ook profvoetballer worden. En dat lukte.

Broer en coach

Sofyan Amrabat maakte op 2 november 2014 op 18-jarige leeftijd zijn debuut voor FC Utrecht en na twee seizoenen met weinig speeltijd is de middenvelder dit seizoen een vaste waarde. Als hij kan, zit broer Nordin op de tribune, zoals afgelopen weekend bij Sparta (1-2 winst).

En anders volgt hij zijn broertje wel op een andere wijze. Niet alleen als broer, maar ook als een soort coach. "Hij krijgt van Utrecht altijd de highlights van zijn wedstrijden en ik heb het wachtwoord ook", aldus Nordin. "Dan stuur ik hem screenshots met commentaar."

Sofyan Amarabat tussen Ramon Leeuwin en Nacer Barazite

"Hij maakt me gek", lacht Sofyan. "Nee, hij is belangrijk voor me. Ik mag mijn handen dichtknijpen met zo'n broer."

'Niet alleen luisteren, maar doen!'

Nordin: "Hij heeft veel kwaliteit, maar hij moet het meer laten zien. Hij speelt nog te voorzichtig. Hij denkt soms 'hier mag ik geen balverlies lijden', maar zou meer op intuïtie moeten spelen. Hij kan heel ver komen, maar dan moet hij er wel mee aan de slag. In deze tijd als je snel en sterk bent en je kan een beetje voetballen, kun je heel ver komen."

"Ik denk dat hij daar wel gelijk in heeft", aldus Sofyan. "Het gaat best wel aardig, maar ik kan nog veel beter. Ik luister naar hem."

"Niet alleen luisteren, maar doen!" zegt Nordin.

Hakim Ziyech (l) en Sofyan Amrabat (r) in duel tijdens Ajax-FC Utrecht (3-2) op 2 oktober 2016

Samen trainden ze al een keer anderhalve week mee met het Marokkaanse elftal. "Een beetje het gevoel van pleintje", aldus Sofyan. "We sliepen zelfs samen op de kamer", aldus Nordin.

Duel met Ziyech

Tot een debuut voor Marokko kwam het nog niet voor Sofyan. Nordin maakte met Marokko al twee Afrika Cups en de Olympische Spelen van 2012 mee en zou nu eigenlijk zijn derde eindtoernooi in Afrika spelen. Door een enkelblessure moest de buitenspeler echter de huidige Afrika Cup verstek laten gaan.

Ook Ajax-middenvelder Hakim Ziyech is er niet bij in Gabon. Hij is gewoon gepasseerd en doet daardoor zondag gewoon mee met Ajax tegen FC Utrecht. "Dat wordt zijn mannetje", wijst Nordin naar Sofyan. "Een echte test!"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl