Frauke Petry, Marine Le Pen en Geert Wilders voorafgaand aan de bijeenkomst in Koblenz
NOS NieuwsAangepast

Bijeenkomst over 'patriottische lente' in Europa

In Koblenz hebben populistische partijen gepleit voor minder macht van Brussel en meer nationalisme. Aan de bijeenkomst werd meegedaan door partijen als het Front National, Alternative für Deutschland en de PVV. Zowel in Frankrijk, Duitsland als Nederland worden dit jaar verkiezingen gehouden.

PVV-leider Wilders zei dat de regeringen in Europa verzuimen zich de vraag te stellen "hoe we onze identiteit moeten beschermen tegen massa-immigratie". Volgens hem staan we aan het begin van een patriottische lente in Europa en wordt dit het jaar van een democratische, geweldloze revolutie.

Wilders met Europese populisten in Koblenz

Marine Le Pen van het Franse Front National zei dat de tijd voorbij is dat nationalisten in Europa tot de randgroepen hoorden. "Wij beleven het einde van een wereld en de geboorte van een nieuwe." Le Pen denkt dat het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie tot een domino-effect zal leiden.

Frauke Petry van Alternative für Deutschland stelde dat de mensen in Europa "door de Brusselse technocraten" aan een "hersenspoeling" worden onderworpen. Volgens haar staan daardoor de vrijheid van het individu en de culturele verworvenheden onder druk. Zo wordt het de mensen ingeprent dat het niet modern is om aan tradities vast te houden, "tenminste als je een blanke Europeaan bent", zei Petry.

Verschillen

Over de afkeer van Brussel en van immigratie van moslims zijn de partijen die aan de bijeenkomst meededen het wel eens. Maar op sommige punten zijn de verschillen groot. Zo wil het Roemeense lid van de fractie in het Europees Parlement dat Roemenië lid wordt van de Schengenzone, zodat Roemenen zonder hun paspoort te tonen de grens over kunnen steken. De PVV en het Front National zijn daar sterk tegen.

Maar volgens Marcus Pretzell van Alternative fur Deutschland zijn die verschillen niet onoverkomelijk. “We hebben partners nodig, om samen tegen de EU te strijden. Daarvoor hoeven we ons niet zelf aan te passen, we moeten de verscheidenheid accepteren. Europa geleid door Marine Le Pen, Geert Wilders en Frauke Petry zal een beter Europa zijn."

Tijdens en voor het congres waren er diverse demonstraties tegen de opkomst van nationalistische partijen. Volgens hen is dit soort groeperingen gevaarlijk. Aan de betogingen deden ook politici mee. Onder hen was SPD-leider Sigmar Gabriel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl