Reuters
NOS NieuwsAangepast

Turks parlement stemt voor versterken macht Erdogan

Een ruime meerderheid van het Turkse parlement heeft ingestemd met omstreden grondwetswijzigingen die president Erdogan meer macht moeten geven. De bevolking mag zich er in het voorjaar over uitspreken in een referendum.

De voorstellen waren ingediend door de AK-partij van Erdogan. Die zegt dat de wijzigingen nodig zijn voor stroomlijning van het bestuur. Tegenstanders zeggen dat Turkije in een dictatuur dreigt te veranderen.

De wijzigingen houden in dat de president veel meer macht krijgt. Ook moet het mogelijk worden voor de president om twee termijnen van 5 jaar te dienen. Erdogan zou dan tot 2029 president kunnen blijven als hij verkiezingen blijft winnen.

Als de bevolking het voorstel steunt, kan Erdogan straks zelf zijn ministers kiezen en wetten aanpassen. Ook kan de president volgens de nieuwe grondwet de banden met zijn politieke partij behouden, zodat Erdogan de leiding van de AK-partij weer op zich kan nemen.

Verder worden onder meer militaire rechtbanken afgeschaft. Ook vervalt de zeggenschap van de nationale veiligheidsraad over de gendarmerie, het legeronderdeel dat politietaken uitvoert. De nieuwe president is dan het hoofd van de uitvoerende macht en opperbevelhebber van het leger, net als de president van de VS.

Premier Yildirim was blij met de uitkomst. "Nu is het aan het volk om een besluit te nemen", zei hij. De verwachting is dat het referendum ergens tussen eind maart en halverwege april wordt gehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl