Premier Rutte in perscentrum Nieuwspoort waar een kartonnen Donald Trump in de gang staat
NOS NieuwsAangepast

Rutte: niet steeds op tweets Trump reageren

Premier Rutte verwacht door het presidentschap van Donald Trump geen grote wijzigingen in de wereldpolitiek en de betrekkingen tussen de VS en Europa en Azië. Rutte: "Maar er is wel een nieuwe president die zijn eigen accenten zal zetten. En dat zal zijn eigen betekenis hebben, zoals we altijd zien bij een nieuwe Amerikaanse president."

Rutte wil niet vooraf oordelen maar eerst het beleid van de nieuwe president afwachten. "Een ding is zeker: het is iemand die zich nogal expliciet en expressief uit via Twitter. Maar het lijkt me niet verstandig daar steeds op te reageren."

De signalen van de nieuwe regering zijn vrij divers, zegt Rutte. De nieuwe ministers hebben uitspraken van Trump weer genuanceerd. Rutte heeft de verwachting dat de VS in de NAVO blijft investeren, ondanks de opvatting van Trump dat die organisatie is verouderd.

"De NAVO heeft ons zeventig jaar vrede en veiligheid gebracht", zegt Rutte. Rutte wil de banden met de nieuwe regering "persoonlijk en zakelijk verder verdiepen". Wanneer Rutte naar het Witte Huis gaat weet hij nog niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl