Lindsay van den Bosch
NOS NieuwsAangepast

Ernstig zieke Lindsay hoopt op stamcelmatch, ruim 1100 nieuwe donoren

Meer dan 1150 nieuwe stamceldonoren heeft het inmiddels opgeleverd. De emotionele oproep van Lindsay van den Bosch op weblog She Posts Online. De 25-jarige vrouw uit Landgraaf heeft Hodgkinlymfoom, een zeldzame en zeer agressieve vorm van lymfeklierkanker. Een stamceltransplantatie is haar enige kans nog om te genezen.

Van den Bosch ontdekte drie jaar geleden een knobbeltje in haar hals. Anderhalve week later ging ze al onder het mes. "Van mijn kaken tot aan het middenrif zat in alle klieren kanker", vertelt ze aan She Posts Online. "Ik kon al snel niet meer eten. Als ik een slok nam moest ik al overgeven. Soep, yoghurt, pudding, fruit; niets bleef binnen."

Omdat chemobehandelingen en een stamceltransplantatie met haar eigen cellen niet aansloegen, is alle hoop nu gevestigd op andere donoren. "Ik heb nu een overlevingskans van dertig procent." En dat hangt af van een match met cellen van iemand anders. "Ik kan je niet vertellen hoe blij ik zal zijn als er een match is in de donorbank die stamcellen geeft die ervoor kunnen zorgen dat ik kan blijven leven."

De kans dat twee vreemde mensen met elkaar matchen is minder dan één op de 50.000.

Ditha Kaarls van Stichting Matchis

Het verhaal van Lindsay van den Bosch, van afgelopen woensdag, heeft veel mensen aan het denken gezet. Binnen 24 uur hadden al bijna duizend nieuwe stamceldonoren zich gemeld. "Dat is heel mooi", vertelt Ditha Kaarls van Stichting Matchis, het Nederlands Centrum voor Stamceldonoren in het NOS Radio 1 Journaal. "Mooi dat als mensen horen dat je stamcellen kunt geven, dat ze dat ook daadwerkelijk willen."

Maar de juiste match vinden is een enorm lastige opgave, zegt Kaarls. "De kans dat twee vreemde mensen met elkaar matchen is minder dan één op de 50.000." Het is daarom maar zeer de vraag of Lindsay geholpen is met de nieuwe donoren. "De kans dat uit deze actie een passende donor voor Lindsay wordt gevonden, is heel klein. Maar wellicht kunnen deze donoren voor andere patiënten voor nu en in de toekomst wel heel veel betekenen."

Volgens Kaarls is het hoe dan ook belangrijk dat mensen zich blijven registeren als stamceldonor. Het is voor de patiënten vaak de laatste kans op leven. "Ik roep iedereen op om dat daadwerkelijk te gaan doen. En we zullen komend jaar ook grote campagnes gaan opzetten."

In 90 procent van gevallen wordt gedoneerd via bloed

Ondertussen leeft Lindsay van den Bosch tussen hoop en vrees. "Ik ben bang. Ik wil alles doen om beter te worden, maar mochten de artsen straks tegen me zeggen dat ik niet meer te genezen ben, dan ga ik geen levensverlengende chemo doen. Ik leef liever zes maanden zonder chemo dan negen maanden doodziek door chemo. Ik heb pas mijn euthanasieverklaring laten opmaken bij de huisarts."

Mensen die stamceldonor willen worden, kunnen zich aanmelden via stamceldonor.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl