AFP
NOS NieuwsAangepast

Martin McGuinness weg als partijleider Sinn Féin

Martin McGuinness, een van de bekendste gezichten van de republikeinse Sinn Féin, stopt als partijleider. Omdat hij gezondheidsproblemen heeft, voert McGuinness (66) de partij niet aan bij de Noord-Ierse verkiezingen in maart.

McGuinness trad onlangs af als vicepremier na een ruzie over het energiebeleid van zijn coalitiegenoot, premier Arlene Foster. Daarna kwam de regering ten val.

In een verklaring zegt McGuinness dat hij het afgelopen jaar al het voornemen had om in mei dit jaar te stoppen. "Helaas hebben mijn gezondheid en de huidige crisis die planning ingehaald. Ik ben fysiek niet in staat om verder te gaan in mijn huidige rol. Daarom heb ik besloten om plaats te maken voor een nieuwe leider." Volgens onbevestigde berichten heeft hij hartproblemen.

Explosieven

Voordat hij politiek actief werd, was Martin McGuinness commandant van de IRA, het verboden Ierse leger dat zich met geweld verzette tegen de Britse aanwezigheid in Noord-Ierland en veel bloedige aanslagen pleegde. In 1973 veroordeelde een rechter in Ierland hem tot zes maanden cel nadat hij was aangehouden met 100 kilo explosieven en 5000 patronen.

Na zijn vrijlating kreeg McGuinness een steeds prominentere rol in Sinn Féin, de politieke tak van de IRA, en stelde hij zich gematigder op tegenover de Britten. Hij werd Sinn Féins hoofdonderhandelaar in de gesprekken die uiteindelijk zouden leiden tot het Goede Vrijdag-akkoord in 1998. Dat akkoord maakte een eind aan het geweld. De bevolking mocht zelf de politieke toekomst van Noord-Ierland bepalen.

Trouw zweren

McGuinness werd parlementslid en later vice-premier. Hij werd ook gekozen tot parlementslid in Westminster, maar die zetel weigerde hij in te nemen omdat hij dan trouw aan de Britse koningin moest zweren. Dat ging de republikein te ver.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl