Iemand is door het ijs gezakt in Ankeveen
NOS NieuwsAangepast

'Levensgevaarlijk' natuurijs nog veel te dun: nat pak voor schaatsers

Op verschillende plekken in het land zijn mensen door het ijs gezakt. In Oudehaske, vlak bij Heerenveen, zakten drie schaatsers door het ijs op het Friese Nannewiid. De brandweer heeft ze uit het water gehaald. Het is niet duidelijk of de drie gewond zijn geraakt.

Ook in Ankeveen, in Noord-Holland, heeft de brandweer iemand uit het water gehaald die het ijs op was gegaan. Die persoon is naar het ziekenhuis gebracht.

Op veel plekken in het land is het ijs nog flinterdun. De politie en verschillende schaatsverenigingen waarschuwen mensen daarom om goed op te passen met het schaatsen op natuurijs.

De Ankeveense IJslcub waarschuwt dat de polders daar zeer gevaarlijk zijn. "Zowel op de Stichtse- als Hollandse polder zijn op donderdag nog grote open plekken waar te nemen. Bij de molen heeft het gemaal ervoor gezorgd dat daar nog nauwelijks ijs ligt."

Ook weerman Marco Verhoef roept mensen met schaatskoorts op om niet op vaarten, plassen en meren te gaan schaatsen. "Het ziet er heel aanlokkelijk uit, maar als het daar misgaat is redding vaak niet in de buurt. Dat kan levensgevaarlijk zijn."

Mensen die zich niet kunnen inhouden, kunnen beter een ijsclub in de buurt opzoeken die een baan heeft opengesteld. "Dat ijs is gecontroleerd en dus redelijk veilig", zegt Verhoef. "Op zo'n ondergespoten weiland is het niet zo diep, dus mocht je daar toch doorheen zakken, dan heb je hooguit een natte voet."

Schaatspret niet voorbij

Het weerbericht voor schaatsliefhebbers is wel gunstig, want het koude weer is nog niet voorbij. In de nachten vriest het behoorlijk en overdag is het hooguit een paar uur boven nul.

Op ondergespoten weilanden, opgespoten banen en ondiepe sloten is de ijsdikte nu gemiddeld 4 centimeter. Door het aanhoudende koude weer kan dat ijs tot en met maandag nog aangroeien naar 6 tot 10 centimeter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl