ANP
NOS Nieuws

Consumenten geven weer meer geld uit

Het vertrouwen van consumenten in de economie en de eigen portemonnee is weer een klein beetje gestegen. En dat stijgende vertrouwen vertaalt zich in meer consumptie. In november werd vooral meer geld uitgegeven aan kleding en huishoudelijke apparaten. De kille novembermaand leidde tot een hoger gasverbruik, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het consumentenvertrouwen stijgt al een jaar. In januari komt het uit op 13 punten en dat is het hoogste niveau in bijna tien jaar. Consumenten is gevraagd naar hun oordeel over de economie, de eigen financiële situatie, en hun koopbereidheid. Het vertrouwen in de economie en de portemonnee steeg, de bereidheid om spullen te kopen nam iets af.

De investeringen in woningen zijn in november sterk gestegen. Ook is er meer geld uitgegeven aan vrachtwagens en bestelwagens. In personenauto's werd veel minder geld gestoken, vergeleken met een jaar geleden. Volgens het CBS hangt dat vooral samen met de verandering van de bijtelling voor zakelijke auto's.

De consumentenbestedingen zijn een belangrijke pijler van de Nederlandse economie. Andere pijlers zijn de handel, de export en de overheids- en bedrijfsinvesteringen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl