NOS
NOS NieuwsAangepast

Trump Daily 19 januari: nog één dag

Goedemorgen!

Nog één dag.... In Washington DC zijn vandaag de laatste voorbereidingen voor Inauguration Day. In deze negende editie van de #TrumpDaily: Obama’s allerlaatste persconferentie, een hyperactief Republikeins Congres en de ziekenhuisopname van George en Barbara Bush. Sneak preview: vanaf morgen verschijnt de Trump Daily ook als een nieuwsbrief waarop belangstellenden zich kunnen abonneren. Elke doordeweekse ochtend om 06.00 uur verschijnt de Trump Daily dan in je mailbox. Onderin dit artikel zie je hoe je je kunt abonneren.

THE LAST STAND

Nog een keer stond No-Drama-Obama de media te woord. Hij hield gisteravond zijn allerlaatste persconferentie als president. Het was vintage Obama: een ingetogen sessie met lange, doordachte antwoorden. Het contrast met Trumps rumoerige persconferentie van vorige week kon niet groter zijn. Voor de liefhebber, hier is de persconferentie helemaal terug te zien of te lezen.

- Uiteraard begon de persconferentie met de vervroegde vrijlating van WikiLeaks-klokkenluider Chelsea Manning. Obama noemde straf van Manning “buiten proporties” in vergelijking met straffen van andere notoire lekkers. Hij vond het wel genoeg geweest voor Manning, die schuld had bekend en spijt had betuigd.

- Obama had ook een waarschuwing aan Trump. Hij gaat niet aan de zijlijn staan zoals zijn voorganger Bush (“My successor deserves my silence”, had Bush gezegd aan het einde van zijn presidentschap). Als er sprake is van discriminatie van bepaalde groepen of inperking van de persvrijheid, dan zal Obama zich uitspreken.

- De persconferentie zat ook vol met verborgen, symbolische boodschappen. Obama had van tevoren de journalisten uitgekozen die vragen mochten stellen. Hij gaf de eerste vraag aan Reuters-journalist Jeff Mason, de voorzitter van de White House Correspondents Association. Aan bod kwamen ook verslaggevers van de Arabische zender al-Arabiya, de Latijns-Amerikaanse zender Univision, het conservatieve Fox News en een journalist van een tijdschrift voor homo's en lesbiennes. Dat gebaar van Obama had een dubbele boodschap: alle groepen hebben een plek in Amerika, alle journalisten zijn welkom in het Witte Huis.

- Dat laatste was natuurlijk een niet-zo-subtiele verwijzing naar plannen van Trump om geen journalisten meer toe te laten tot het Witte Huis. Trump zegt echter in een interview met Fox & Friends dat journalisten alsnog welkom zijn in het Witte Huis. Wel bepaalt hij wie binnenkomt en wie niet.

AFP
President Obama loopt weg na zijn laatste toespraak in het Witte Huis

OBAMA’S NALATENSCHAP

- Het Witte Huis heeft 275 dossiers opgesteld, vol met staatsgeheimen en informatie over de grootste dreigingen voor Amerika. Alle dossiers, in totaal duizend pagina’s, zijn overgedragen aan Team Trump. Of ze ook gelezen worden? Who knows?

- Even verderop in het Congres zijn de Republikeinen in hyperactieve modus begonnen met De Grote Sloop. Alles waar het stempel Obama opzit, moet weg, zo is het streven. Vice-president Mike Pence heeft blije Republikeinse Congresleden verteld dat de inaugurele parade met opzet is ingekort, zodat Trump vrijdag meteen al presidentiële decreten kan ondertekenen die een aantal maatregelen van Obama ongedaan maken.

- Wat er nog overblijft van Obama's politieke erfenis, moet de komende jaren blijken. Maar een ding staat alvast: zelden kwamen er in acht jaar presidentschap zo weinig wetten tot stand in Amerika, aldus een onderzoek van de Washington Times. President George Bush sr. alleen al ondertekende in zijn vier jaar meer wetten dan Obama.

PRESIDENTS UNITE

- Speaking of… de oude Bush. Gisteren werd de 41e president van de Verenigde Staten opgenomen in het ziekenhuis, evenals zijn vrouw Barbara. Het is nog onduidelijk of Bush jr. (de 43e president) nu ook verstek laat gaan bij de inauguratie. Oudgedienden Jimmy Carter en Bill Clinton (en Hillary!) zijn er wel bij.

EPA
George Bush sr.

TWEET WATCH

De voorbereidingen voor de inauguratie zijn in volle gang. Trump tweette een foto van drie weken geleden waarin hij zijn inaugurele rede aan het schrijven is (het papier ziet er alleen verdacht leeg uit).

- Madame Tussauds is net op tijd klaar met een wassen beeld van Donald Trump. Twintig artiesten werkten zes maanden lang aan het nieuwe beeld. Alleen al Trumps kapsel (gemaakt van jakhaar) koste vier weken werk. Voor zijn wenkbrauwen werd eekhoornhaar gebruikt.

TRUMPS KABINET

- Een overweldigende meerderheid van de Senaatscommissie Strijdkrachten stemde in met de benoeming van James ‘Mad Dog' Mattis als de nieuwe minister van Defensie. Dit komt niet als een verrassing. Mattis mag dan bekend staan om zijn kleurrijke uitspraken, hij geniet respect bij zowel Republikeinen als Democraten.

- Tijdens de hoorzitting week maakte hij een sterke indruk. Hij week wel af van een aantal standpunten van zijn baas, Donald Trump. Zo is hij voorstander van een agressieve aanpak van Rusland en wil hij dat Amerika vasthoudt aan de nucleaire deal met Iran. De hele Senaat moet Mattis’ benoeming nog goedkeuren.

- Trump maakte afgelopen nacht zijn allerlaatste ministersbenoeming bekend. Hij heeft Sonny Perdue, de voormalige gouverneur van Georgia, naar voren geschoven als minister van Landbouw.

AFP
Sonny Perdue

- Op de dag dat NASA meldde dat 2016 het warmste jaar ooit gemeten is, voelde een Senaatscommissie de beoogde baas van milieuagentschap EPA aan de tand, Scott Pruitt. EPA is belast met de bestrijding van klimaatverandering. Pruitt maakte de afgelopen jaren juist naam met het bestrijden van de EPA . Anders dan Donald Trump gelooft Pruitt niet dat klimaatverandering een verzinsel is.

- Op de valreep van zijn presidentschap maakte Obama bekend dat hij een half miljard dollar stopt in een VN-fonds dat klimaatverandering moet bestrijden.

Straks in het NOS Radio 1 Journaal een reportage over ludieke anti-Trumpacties in Washington. In het NOS Achtuurjournaal een reportage over Trump-aanhangers die uit alle hoeken van Amerika komen om de inauguratie bij te wonen. Online plaatsen we een verhaal over de verhuizing van de Trump-familie naar het Witte Huis. Om 20.30 uur houden Wouter Zwart en Arjen van der Horst een Facebook Live Event, waarin mensen vragen kunnen stellen over de inauguratie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl