Amatrice, dat in augustus 2016 werd getroffen door een zware aardbeving, eerder deze maand
NOS NieuwsAangepast

Aardbeving in Midden-Italië, ook Rome voelt de schok

Het midden van Italië is opnieuw getroffen door een reeks aardbevingen. Binnen een uur trilde de aarde vanochtend drie keer in de al eerder getroffen regio's Lazio, de Abruzzen en le Marche. De bevingen hadden een kracht van 5,3 tot 5,7.

Daarna volgden verschillende naschokken, waaronder een zware rond 14.30 uur. Die had een kracht van 5,2.

De bevingen werden ook gevoeld in Rome, vertelt correspondent Rop Zoutberg. De metro werd uit voorzorg ontruimd en ouders werden opgeroepen om hun kinderen van school te halen. Er zijn geen meldingen van doden of gewonden.

Aardbevingsgebied Italie moeilijk te bereiken

Dezelfde regio werd in augustus 2016 ook al getroffen door aardbevingen. Daarbij kwamen zo'n 300 mensen om het leven, de meeste rond de stad Amatrice. De beschadigde toren van de 15e-eeuwse Sant'Agostino-kerk in Amatrice is door de schokken van vandaag ingestort.

Het heeft de afgelopen drie dagen onophoudelijk gesneeuwd in het bergachtige gebied rond Amatrice. Daardoor was er al veel overlast in de regio: in de Abruzzen zit een kwart van de bevolking, zo'n 300.000 mensen, zonder stroom. Mensen raakten ingesneeuwd en er zijn meldingen over mensen die zijn doodgevroren.

Leger

De bevingen hebben de situatie in het getroffen gebied nog verergerd. Hulpverleners hebben grote moeite bepaalde plaatsen te bereiken, mobiele telefoons werken niet of nauwelijks in de regio en er wordt gewaarschuwd voor lawines. De weersverwachting voor het gebied is niet gunstig. Er wordt nog veel meer sneeuw verwacht.

De burgemeester van Amatrice, Sergio Pirozzi, is ten einde raad door zo veel tegenslag. Hij vraagt zich af waaraan zijn stad dit heeft verdiend. "Hebben we soms iets slechts gedaan? Dat vraag ik me sinds gisteren af. We hebben twee meter sneeuw en nu weer die aardbevingen. Ik heb er geen woorden voor."

Aardbeving in Italië

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl