1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS Nieuws

Autofabrikanten investeren in fabrieken VS

De autofabrikanten General Motors, Hyundai en Kia zijn van plan om miljarden dollars te steken in werkgelegenheid in de Verenigde Staten. Ze geven daarmee gehoor aan de oproep van de aankomende president Trump, die wil dat multinationals meer werk naar de VS halen.

GM kondigde vandaag aan om 1 miljard dollar in zijn fabrieken in de Verenigde Staten te investeren. De autofabrikant is onder meer van plan om een productielijn van pick-ups te verplaatsen van Mexico naar Michigan, wat 450 banen moet opleveren. De komende jaren wil het bedrijf duizenden banen naar de VS halen, voor een deel gaat het om werk in de ICT.

De Zuid-Koreaanse fabrikanten Hyundai en Kia trekken de komende vijf jaar 3 miljard euro uit voor Amerikaanse banen. Eerder deden Ford, Fiat Chrysler en Toyota dergelijke beloftes.

Belastingen

Trump maakt zich sterk om banen uit lagelonenlanden als China, Mexico, Japan en Vietnam terug naar de Verenigde Staten te halen. Dat wil hij onder meer bereiken door ze te laten profiteren van belastingverlagingen.

De president viel onlangs verschillende bedrijven aan, die beslissingen namen die hem niet bevielen. In een serie tweets dreigde hij ook met een importheffing.

Met de plannen van General Motors, en supermarktketen Walmart, die dit jaar 10.000 extra werknemers wil aannemen, is Trump in ieder geval tevreden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl