NOS NieuwsAangepast

Britse plannen voor brexit: vriendschap met sterke EU of bumpy ride?

Internationaal is wisselend gereageerd op de brexittoespraak van de Britse premier May. Ze schetste vanmiddag de contouren van een Brits vertrek uit de Europese Unie en liet weten dat de Britten volop willen blijven handelen met Europa.

Voor- en tegenstanders hebben na de toespraak nog een hoop vragen aan de premier. De Britse Labourleider Corbyn ziet een tegenstrijdigheid in May's woorden. "Ze zegt dat ze de Europese interne markt wil verlaten, maar wil er tegelijkertijd wel toegang toe hebben. Ik ben benieuwd hoe Europa hierop reageert."

Oud-UKIP-leider Nigel Farage kan nauwelijks geloven dat de premier nu woorden gebruikt waarvoor hij jarenlang is bespot. Hij blijft zich ook afvragen hoelang het duurt voor de brexit-onderhandelingen in gang worden gezet.

Duitsland is overwegend positief. Minister Steinmeier van Buitenlandse Zaken vindt het fijn dat May iets meer duidelijkheid over het vertrek heeft gegeven. "Ze heeft duidelijk gemaakt dat Groot-Brittannië streeft naar een positief en constructief partnerschap, een vriendschap met een sterke EU. Dat is goed."

Ook de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Koenders vindt het goed dat May de eerste lijnen van de brexit heeft geschetst. "En het is goed dat het Verenigd Koninkrijk een goede en constructieve relatie met de Europese Unie wil. Die wens delen wij. Nu komt het erop aan daarnaar te handelen."

Brexit-onderhandelaar Michel Barnier van de Europese Unie zegt dat de EU klaar is voor de besprekingen, maar benadrukt dat de Britten daarvoor zelf het initiatief moeten nemen. Hij noemt "een ordelijke brexit" een harde voorwaarde voor een nieuwe samenwerking met de Britten in de toekomst. Over zijn inzet laat hij geen twijfel bestaan: "Het is mijn prioriteit om de juiste deal voor Europa te krijgen."

Ongeschoolde migranten

May zei in haar toespraak dat de Britten na de brexit zelf willen bepalen hoeveel migranten het koninkrijk binnenkomen.

De Britse minister David Davis, die belast is met de brexit, zei daarna dat Groot-Brittannië nog wel een aantal ongeschoolde migranten zal blijven opnemen. "Het is waarschijnlijk dat we dit op een bepaalde manier blijven doen. Maar van welke landen en hoe dit wordt geregeld, dat is een zaak voor een nieuw migratiebeleid."

Geven en nemen

De Tsjechische minister voor EU-Zaken, die als een van de eersten reageerde, vindt May's plannen een beetje ambitieus. "Zo onbelemmerd mogelijk willen handelen en tegelijkertijd de grenzen volledig willen controleren. Ik zie alleen maar nemen en geen geven."

Ook zijn er nog veel vragen over de gevolgen voor de Britse economie en handel. "De toespraak van May heeft wat richting gegeven, maar de echte test komt pas als artikel 50 (over het verlaten van de EU, red.) is geactiveerd. Stay tuned for a bumpy Brexit ride", voorspelt een Britse financieel analist.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl