Inspecteurs spreken een bouwvakker aan op een onveilige ladder
NOS NieuwsAangepast

FNV: Arbeidsinspectie heeft zelf zaken niet op orde

De werkomstandigheden binnen de Inspectie SZW, voorheen Arbeidsinspectie, schieten ernstig tekort. Volgens de FNV heeft een intern onderzoek door de inspectie dat uitgewezen. De inspectie zelf bevestigt dat er vorig jaar een onderzoek was, maar wil niks zeggen over de uitkomsten.

Volgens de FNV schort het binnen de Inspectie SZW onder meer aan de aanpak van werkdruk, agressie en geweld tegen inspecteurs. Ook worden werknemers onvoldoende getraind.

De vakbond vindt het "zorgwekkend dat de inspectie die bedrijven bij de les moet houden, zelf flink in gebreke blijft". De top van de inspectie heeft volgens de FNV een jaar de tijd gekregen om orde op zaken te stellen.

WOB

Net als collega-vakbond CNV vindt de FNV dat er te weinig inspecteurs zijn. De CNV diende onlangs een WOB-verzoek in bij minister Asscher, om de geheime verslagen van de inspecties ('uitvoeringstoetsen') openbaar te maken.

Op die manier zou duidelijk kunnen worden of er voldoende capaciteit is om het uitvoeren van arbeidswetten over onder meer veiligheid en werkdruk goed te controleren.

Horeca

Volgens de internationale organisatie voor arbeidsomstandigheden ILO moet er in een modern industrieel land voor iedere 10.000 werknemers één arbeidsinspecteur zijn. "Nederland onderschrijft die afspraak. Maar er is hier maar één inspecteur op ongeveer 30.000 werknemers. Wij staan onder aan de Europese ranglijst", zegt Wim van Veelen, beleidsmedewerker arbeidsomstandigheden bij de FNV.

"Het aantal inspecteurs is de afgelopen twintig jaar gehalveerd, tot minder dan 200. Terwijl bedrijven steeds ingewikkelder zijn geworden. Door de bezuinigingen zijn regiokantoren verdwenen", zegt Van Veelen. "Inspecteurs zijn nu een soort zzp'ers, die steeds een eigen afweging moeten maken: leg ik wel of niet een boete op. Aan iedere boete kleeft zeven uur administratief werk. Daar hebben inspecteurs eigenlijk geen tijd voor. De werkdruk is door deze omstandigheden veel te hoog."

Volgens de FNV zijn er bedrijven en zelfs hele sectoren die nooit worden gecontroleerd. "De horeca bijvoorbeeld", zegt Van Veelen. "Daar werken tieners tien, twaalf uur per dag met veel te weinig pauze. En vaak zwart."

De vakbond pleit voor meer geld voor de arbeidsinspectie bij de komende kabinetsformatie. Minister Asscher laat in een reactie weten dat het aantal inspecteurs op termijn zeker moet toenemen, maar "dat zal het volgende kabinet moeten regelen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl