NOS NieuwsAangepast

Waarschuwingsmail politie gekaapt door phishingmail

De politie waarschuwt dat er phishingmail rondgaat die lijkt op een e-mail die de politie zelf gisteren heeft verstuurd. Dat bericht werd verstuurd aan 20.000 mogelijke slachtoffers van internetcriminaliteit.

Van hen heeft de politie tijdens een onderzoek inloggegevens gevonden die kunnen zijn misbruikt voor bijvoorbeeld het doen van online aankopen.

Downloaden

De phishingmail is afkomstig van 'Oproeping Politie'. In de mail staat dat de lezer een brief heeft ontvangen met informatie van de politie. Als dat niet het geval is, kan de lezer op een link in de e-mail klikken om de brief alsnog te downloaden.

"Wij hebben er bewust voor gekozen om geen link in onze e-mail te plaatsen, dat is dus het verschil", zegt een woordvoerder. Hoeveel mensen de phishingmail hebben ontvangen is onduidelijk. De politie heeft zo'n honderd meldingen over de neppe mail ontvangen.

Aandacht

De politie meldde gisteren op zijn website dat de bulk-mail zou worden verstuurd en dit werd overgenomen door diverse media. Die aandacht zorgde er mogelijk voor dat kwaadwillenden op het idee kwamen om erop in te springen.

"Het is elke keer weer een afweging of we er publiciteit aan geven", zegt de woordvoerder. "Vergeet niet dat er dagelijks phishingmails uit naam van de politie worden verstuurd."

De politie onderzoekt wie de afzender is en heeft nog geen verdachte op het oog.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl