NPD-voorzitter Franz komt aan bij het hof in Karlsruhe
NOS NieuwsAangepast

Hof: Duitse neonazi-partij niet gevaarlijk genoeg voor verbod

Er komt geen verbod op de Duitse rechts-extremistische partij NPD. Het constitutioneel hof oordeelt dat de neonazi-partij niet dusdanig gevaarlijk is voor de Duitse democratie dat zo'n maatregel gerechtvaardigd is.

De Bondsraad, een vertegenwoordiging van de zestien Duitse deelstaten, had om een verbod gevraagd. Volgens de Raad is de NPD ongrondwettelijk en ondemocratisch. De partij zou politici intimideren en partijbureaus aanvallen en op die manier een "klimaat van angst" scheppen.

Het hof geeft de deelstaten grotendeels gelijk, maar verbiedt de NPD toch niet. "Het is bewezen dat de NPD racistisch is", zegt correspondent Judith van de Hulsbeek. "Er is ook een gelijkenis vastgesteld met de NSDAP, vanwege het antisemitisme in de partij. Maar de NPD is zo klein, dat ze volgens de rechters niet kan worden gezien als een echt gevaar voor de democratie."

De NPD zit sinds vorig jaar in geen enkele deelstaat meer in het parlement. Ook staat de partij er financieel slecht voor. "Het ziet er niet naar uit dat dat in de toekomst verandert", zei de president van het hof bij de uitspraak.

Vooraf werd niet verwacht dat het tot een verbod zou komen. Politiek analisten noemden dat een erg zware maatregel voor een partij met 5000 leden. Verder moesten bij deze zaak zes van de acht rechters instemmen met het vonnis, terwijl normaal de helft volstaat.

Media meldden wél verbod

De uitspraak leidde tot verwarring bij Duitse media. Nadat de eis was voorgelezen, brachten die naar buiten dat het hof de NPD had verboden. Onder meer Der Spiegel en Deutsche Welle trokken al snel daarna het boetekleed aan.

Het is de tweede keer dat de rechter een verbod van de NPD van de hand wijst. Bij een eerste poging, in 2003, bleek dat de veiligheidsdiensten de neonazi-partij hadden geïnfiltreerd. Daardoor was niet duidelijk welke uitspraken in de dossiers van NPD'ers kwamen en welke van informanten.

Saksen

De NPD heeft landelijk nooit een rol van betekenis gespeeld, maar zat het afgelopen decennium nog wel in de deelstaatparlementen van Saksen en Mecklenburg-Voorpommeren. De partij heeft relatief de meeste leden in zwakke regio's in voormalig Oost-Duitsland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl