Consumenten bij beeldbuistelevisies (foto uit 2003)
NOS NieuwsAangepast

Tv-fabrikanten voor de rechter om kartelafspraken

De Consumentenbond en stichting ConsumentenClaim slepen Philips en andere tv-fabrikanten voor de rechter vanwege het beeldbuiskartel. Ze willen een vergoeding voor consumenten die tussen 1996 en 2006 een beeldbuistelevisie of computerscherm hebben gekocht.

Ook Samsung, LG, Panasonic en Toshiba moeten voor de rechter komen. De bedrijven kregen eerder een boete van de Europese Commissie van bijna 1,5 miljard euro voor het maken van verboden prijsafspraken.

"Dat geld ging niet naar consumenten, terwijl zij juist de direct gedupeerden zijn", zegt Bart Combée van de Consumentenbond. "Wij willen dat de fabrikanten nu ook hun portemonnee trekken voor degenen die de schade persoonlijk hebben geleden."

Per gedupeerde klant zouden de bedrijven zo'n 100 euro moeten betalen. Voor alle Nederlandse klanten samen zou het om honderden miljoenen gaan. Dat geld zullen de bedrijven niet heel snel moeten betalen. Een juridische procedure kan namelijk vele jaren duren.

Bonnetje

Ook wordt het voor consumenten nog een hele klus om aan te tonen dat ze gedupeerd zijn. Ze moeten namelijk het bonnetje hebben bewaard van de aankoop van hun beeldbuis-tv.

Philips begrijpt dat de zaak "gezien de complexiteit" wordt voorgelegd aan de rechter. Het bedrijf wijst erop dat het de beeldbuistak al in 2001 verkocht en dat er nog een zaak loopt over de boete van de Europese Commissie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl