Franssen voelt zich bij grofvuil gezet door judobond
Het besluit van Judo Bond Nederland om Juul Franssen buitenspel te zetten, is als een bom ingeslagen bij de 26-jarige judoka. "Voor mij voelt het alsof ik bij het grofvuil ben gezet. En dat vind ik heel erg stuitend."
Franssen is boos, heel boos over de actie van de judobond. Vanwege een 'verschil in inzicht over de te volgen route richting de Olympische Spelen van 2020' mag ze niet meer meedoen aan internationale wedstrijden en trainingsstages.
Ook ontneemt sportkoepel NOC*NSF op verzoek van de judobond Franssen de A-status, waardoor ze geen geld meer krijgt om haar sport te beoefenen. Bovendien moet ze de auto die ze begin deze maand kreeg als lid van TeamNL inleveren.
De judobond wil dat iedereen onder vaste bondstrainers fulltime op de centrale locatie in Papendal traint. "Doe je dat niet, dan kan de bond gewoon zijn machtspositie gebruiken om een carrière te beëindigen", stelt Franssen. "De deur is dichtgegooid door de judobond. Dat kan gewoon niet en dat mag niet. En dat accepteer ik ook niet."
Gebonden aan Rotterdam
Franssen traint twee dagen per week in Papendal. Ze is door haar studie gebonden aan Rotterdam, waar ze traint bij voormalig steunpunt Budokan. Daar werkt ook haar trainer Mark van der Ham, onder wiens leiding ze in oktober nog goud won op het grandslamtoernooi van Abu Dhabi.
"We zijn een route ingeslagen waarmee we successen halen, waarmee we de hoogste ogen kunnen gooien voor Tokio 2020", zegt de judoka. "In overleg met de bond, want het mes snijdt aan twee kanten. Ik ben bereid daarin te onderhandelen. Alleen, als je concessies gaat doen in de topsport, dan lever je medailles in. En daartoe ben ik niet bereid."
Oogstjaren
"Dit zijn mijn oogstjaren en daarin moet het gaan gebeuren. Ik wil graag dat dat gebeurt met de mensen die ik vertrouw, in samenwerking met de bond. Maar die doelstelling delen we niet."
Een voorstel waarbij beide partijen water bij de wijn zouden doen, werd zonder reden door de judobond afgewezen. Opvallend is dat twee andere judoka's die om uiteenlopende redenen in het buitenland wonen en trainen wel met de judobond mogen onderhandelen over dispensatie. Kim Polling is uitgeweken naar Turijn, waar haar vriend woont, en Noël van 't End heeft een relatie met een Française en traint daarom in Parijs.
Franssen vraagt zich af waarom de bond voor haar geen uitzondering wil maken. Indien de bond voet bij stuk houdt, overweegt ook Franssen haar heil in het buitenland te zoeken.
Juridische stappen
De judoka laat het er in ieder geval niet bij zitten: ze heeft juridische hulp ingeroepen en denkt na over gerechtelijke stappen.